Binnenland
Zandhonger bedreigt natuur in Oosterschelde

Het gebrek aan getij in de Oosterschelde leidt tot zandhonger en verschraling van de natuur in de rivier. De afbraak gaat sneller dan voorzien.

Regioredactie
Dat blijkt uit de studie ”Veranderd getij” van Rijkswaterstaat, die vrijdag tijdens een symposium in Yerseke werd gepresenteerd.

John Lilipaly, voorzitter van Nationaal Park Oosterschelde, noemt de situatie zorgwekkend. „Jaarlijks vallen qua oppervlakte vijftig voetbalvelden aan slikken en platen in de geulen. Van de huidige 10.000 hectare is naar verwachting in 2050 nog maar 5000 over en in 2100 nog maar 1000.” De snelle afkalving van de gebieden leidt onder meer tot het verdwijnen van broedvogels en van de zeehonden uit de Oosterschelde.

Lilipaly zwengelde namens het Nationaal Park Oosterschelde de kwestie aan. De oplossing van het probleem ligt volgens hem in het opspuiten van zand op de slikken en platen (suppletie). De kosten bedragen tussen de 25 en 200 miljoen euro, afhankelijk van de grootte van de percelen waar de suppletie wordt toegepast en waar zand vandaan komt. Rijkswaterstaat begint vermoedelijk deze zomer al met een suppletieproef op de Galgenplaat bij Tholen.

Het symposium was bedoeld om de handen op elkaar te krijgen voor een aanpak van de natuurverschraling én voor beïnvloeding van de commissie-Veerman. Deze Deltacommissie komt naar verwachting in september met een rapport over de bescherming van de Nederlandse kust en het achterland op de lange termijn.

Volgens Lilipaly zijn de doelstellingen met het symposium gehaald. „Als zoiets in de Waddenzee gebeurt, is de wereld te klein. In Zeeland voltrekt zich een ramp in stilte. Het is Zeeuwen eigen om stil te zijn. Nu is ons geluid in Den Haag gehoord én overgenomen.”

Volgens hem hebben de Kamerleden van de coalitiepartijen Koppejan (CDA) en Boelhouwer (PvdA) toegezegd de kwestie op de nationale agenda te plaatsen. Ook was de Zeeuwse CU-gedeputeerde Hamelink aanwezig en sprak prof. Stive, hoogleraar kustwaterbouwkunde universiteit van Delft en lid van de commissie-Veerman.

Ook de vrijdag aanwezige mosselvissers waren volgens Lilipaly te vinden voor zandsuppletie. „Zij waren ook positief over deze oplossing. We moeten percelen voor de mosselvissers verplaatsen. Maar met dit samenspel hebben we de handen op elkaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer