Maatschappelijk betrokken manager
Jos Nijhuis maakte zich als topman bij de accountantsfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) sterk voor behoud van het Nederlandse vestigingsklimaat. Die ervaring kan hem nog van pas komen in zijn nieuwe functie als directeur van Schiphol. De positie van de nationale luchthaven op het wereldtoneel staat meer en meer onder druk.
De vliegtaks die per 1 juli wordt ingevoerd, dreigt Schiphol veel werk en inkomsten te gaan kosten. Daarnaast kampt Schiphol met name als overstapluchthaven met toegenomen concurrentie uit het buitenland.Nijhuis’ voorganger Gerlach Cerfontaine was er vast van overtuigd dat Schiphol die strijd alleen kon winnen door privatisering en een beursgang. Daar wilde politiek Den Haag evenwel niet aan. Schiphol bleef in staatshanden.
Evenals Cerfontaine, die van oorsprong arts is, moet de in 1957 in Utrecht geboren Nijhuis het stellen zonder enige ervaring in de luchtvaart. Hij begon zijn loopbaan in 1980 als accountant bij een voorganger van PwC. In 1989 werd hij partner bij het accountantsconcern. Nijhuis klom in 2001 op tot de functie van vicevoorzitter van het bestuur en werd in 2002 voorzitter.
Nijhuis, die zijn opleiding tot accountant genoot aan de Hogeschool van Utrecht, bekleedt tevens een topfunctie in de Europese organisatie van het wereldwijd opererende bedrijf. Zijn contract als PwC-topman loopt eind december af. Nijhuis was na twee termijnen niet meer herbenoembaar. Het bedrijf roemde de scheidende topman gisteren om zijn staat van dienst. „Hij heeft ons goed op de kaart gezet”, zei een woordvoerder.
Nijhuis had bij PwC onder meer de portefeuille Corporate Social Responsibility (maatschappelijk verantwoord ondernemen) in zijn beheer. Ook uit die ervaring kan hij putten als toekomstige baas van Schiphol. De luchthaven moet voortdurend schipperen tussen zijn verantwoordelijkheden als belangrijke schakel in het Nederlandse transportraderwerk en de strenge milieu- en geluidsnormen die verdere groei bemoeilijken.
Nijhuis’ maatschappelijke betrokkenheid blijkt volgens president-commissaris Jan Kalff van Schiphol ook uit de verscheidene nevenfuncties die hij bekleedt. Van 2005 tot 2007 was hij voorzitter van het Ambassadeursnetwerk dat pleit voor meer vrouwen op topfuncties in het bedrijfsleven. Ook zat hij in de Commissie Code Goed Bestuur voor Goede Doelen.
Kalff van Schiphol heeft alle vertrouwen in Nijhuis. Hij noemde de nieuwe topman „een uitstekende nieuwe president-directeur.” Volgens Kalff heeft de combinatie van bedrijfsmatige ervaring en maatschappelijke betrokkenheid de doorslag gegeven bij de keuze voor Nijhuis.
Dat de nieuwe Schipholdirecteur geen specifieke luchthavenervaring heeft, is volgens Kalff niet verwonderlijk. „Die mensen hebben we in Nederland niet, want Schiphol is de enige grote luchthaven. Maar leidinggeven aan een groot bedrijf als PwC, met 4000 werknemers, is ook een hele klus.”