Slapen in yurt of druppeltent
Zo’n 11,5 miljoen Nederlanders trekken er deze zomer weer voor een week of langer op uit. Volgens recente cijfers van de ANWB passeren de meeste vakantiegangers -8,6 miljoen- de landsgrenzen; de rest houdt het bij Nederland. Daarvan zetten 1 miljoen mensen hun tent op aan de kust, stallen hun caravan in Veluwse bossen óf betrekken een Mongoolse yurt op Texel. Bijzondere vormen van kamperen winnen aan populariteit.
Het lijkt een steppe in Mongolië, maar het zijn de duinen van Texel. Op het kampeerterrein Loodsmansduinen nabij Den Hoorn staan acht witte, ronde tenten op veilige afstand van elkaar. Naast iedere tent bungelt een fleurig hangmatje tussen twee schuin in de grond geslagen palen.De familie Laan verhuurt op het campingterrein vlak aan het strand bijzondere onderkomens: traditionele Mongoolse nomadententen, yurts genoemd. De ronde, vilten tent met houten frame wordt al eeuwenlang gebruikt als onderkomen voor rondtrekkende nomaden in de koude, droge steppegebieden van Centraal-Azië. Tegenwoordig kunnen ook vakantiegasten op Texel ervaren hoe het is om in zo’n staaltje van techniek en traditie te overnachten.
Piet en Ina Laan bivakkeren tijdens het seizoen in de buurt van hun gasten, om een oogje in het zeil te houden en omdat ze zelf verslingerd zijn aan „het yurten.” Dochter Lotte van dertien heeft haar eigen yurtje van 5 meter doorsnee.
Nomadenkamp
Piet Laan maakte een jaar of zes geleden voor het eerst kennis met de eeuwenoude nomadentent. Het bloed begon direct te kriebelen bij de Texelse timmerman. „Ik zag hem maanden niet, hij bouwde zijn eigen yurt in de schuur”, vertelt zijn vrouw Ina. Het werd een westerse variant, groter, hoger, uitgevoerd in zwaarder hout, met Texelse onderdekens en ramen. „Het eerste seizoen verbleven we er zelf in, om te ervaren hoe het was. Van lieverlee begonnen we reclame te maken en startte de verhuur. Dat liep goed, dus keken we naar de mogelijkheid tot uitbreiding.”
Vorig jaar bestelde het echtpaar Laan vier traditionele tenten van Mongoolse makelij. „De originelen zijn toch het mooist, dat vakwerk moet je niet na willen maken, laat staan verbeteren. Het opzetten van onze eigengemaakte yurt kostte een dag werk, in dezelfde tijd staan er drie originele exemplaren.” Dit seizoen kocht de familie er nog eens vier yurts bij, waardoor in de duinen nabij Den Hoorn een waar nomadenkamp verrees.
Het bijzondere aan een yurt is het gevoel van geborgenheid dat de kampeerder overvalt als hij er verblijft, zegt Ina. „De ronde ruimte zorgt voor een warme omarming. Er zitten in de traditionele yurts geen ramen, maar door de lichtkoepel in het dak is het binnen niet donker. Verder staat er een houtkacheltje in. Een yurt is gewoon erg knus.”
Volgens Ina verblijven er allerlei soorten mensen in de nomadententen. „Een mevrouw van bijna negentig, kleine kinderen, jonge stellen. Veel mensen die een keertje wat anders willen. In een yurt ervaar je de cultuur van mensen die dicht bij de natuur leven en ervan afhankelijk zijn. Je moet een paar stappen terug doen. In deze maatschappij waarin we voorzien zijn van alle gemakken, is vraag naar deze vorm van vakantie vieren.”
Meer informatie: www.texelyurts.nl
Eenvoud tegenover luxe
Niet alleen in de duinen van Den Hoorn kan de vakantieganger op een bijzondere manier wonen: steeds meer campings bieden alternatieve vormen van recreëren aan. Slapen op een vlot, in een hooiberg of een boomhut, kamperen in een tipi of in een Noorse stuga: je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.
Volgens Bianca Fransen van de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) is duidelijk sprake van een trend. „Campings worden steeds doelgroepgerichter. De campingbranche heeft het op het moment niet makkelijk, er is veel concurrentie in de vorm van goedkope vliegreizen.” Daar komt nog bij, vertelt Fransen, dat consumenten steeds hogere eisen stellen. Een simpel grasveldje waar wat tenten kunnen staan, is niet meer voldoende. „Campings spelen op de ontwikkelingen in door enerzijds de bezoeker terug te brengen naar de eenvoud en de natuur, anderzijds door te voorzien in veel extra luxe en verruiming van de seizoensgrenzen. Je ziet bijvoorbeeld dat er campings komen die jaarrond gaan opereren. Winterkamperen is een nieuw en groeiend fenomeen.”
Ook Aad Koster, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI), signaleert reuring in de kampeerwereld. „Er is een terug-naar-de-basistrend gaande. De markt speelt daarop in door nieuwe caravans te produceren die wars zijn van luxe, ze hebben bijvoorbeeld geen toilet of gasstel. En er verschijnen kleine, trendyachtige caravans op de markt, voor het hippere publiek. Daarnaast is er ook een groep mensen die juist voor extreme luxe kiest. De campingbranche verbreedt; dat moet ook wel, want de verkopen in de sector blijven achter door het toenemende aanbod van goedkope hotelvliegreizen.”
Koster denkt dat campings tegelijkertijd doen aan imagebuilding. „Te veel bestaat nog het beeld dat kamperen iets is voor arme sloebers die in campingsmoking met een toiletrol onder de arm over het terrein wandelen. Terwijl juist vooral de hogere sociale klasse kiest voor deze vorm van vakantie vieren.”
Onderscheiden
Op camping De Hertshoorn in Garderen herkennen ze de conclusies van Fransen en Koster. „De kampeerwereld moet zich meer en meer onderscheiden. Mensen boeken laat, wachten het weer af. Door toenemende oriëntatie op vakanties via internet houden mensen tot op het laatste moment open waar ze heen gaan. Daar moet je als camping op inspelen”, vertelt eigenaar Anita Licht.
Licht weet waar ze over praat, want camping de Hertshoorn is voortrekker op het gebied van bijzonder kamperen. Al in 1998 begonnen de toenmalige eigenaren met het aanbieden van overnachtingen in een zogenoemde druppeltent: een fors uitgevallen groene druppel die in een dennenboom kan worden gehesen. Comfortabel is het binnen niet bepaald: er liggen twee matrassen en er hangt een lampje.
Vakantiegangers kunnen op De Hertshoorn ook slapen in een artcamp: een 2,5 meter hoge koepeltent met een opvallend, enigszins artistiek uiterlijk. Of in zogenoemde ”uit de sleur”-woonwagens, vrolijk geverfde karren die naar willekeur op de camping kunnen worden neergezet.
Voordeel van dit alles: een aardige verblijfsplaats en geen gedoe met tentstokken en haringen. „En je hebt er weer een bijzondere ervaring bij”, aldus Licht. En om bijzondere ervaringen draait het tegenwoordig helemaal in campingland.
Meer informatie: www.hertshoorn.nl