Wegwijzers op snelweg aangepast
Rijkswaterstaat past het ontwerp van de bewegwijzering op de blauwe borden langs de snelwegen de komende jaren aan. De richtingpijlen wijzen voortaan niet langer naar beneden, maar omhoog.
Dat heeft Rijkswaterstaat donderdagmiddag bekendgemaakt. De eerste nieuwe borden zijn woensdagnacht opgehangen bij knooppunt Lunetten (A27) in Utrecht.Uit onderzoek blijkt dat de visuele aanpassingen leiden tot een betere doorstroming en veiliger rijgedrag. Het voordeel van de omhoogwijzende pijl is dat afsplitsingen bij meerdere rijstroken makkelijker kunnen worden aangegeven dan bij de oude, zogenaamd vallende pijl. De nieuwe pijlrichting sluit bovendien aan bij de routeweergave van navigatiesystemen in auto’s en op de borden in andere delen van Europa.
Behalve de vormgeving van de blauwe borden wijzigt Rijkswaterstaat in het vernieuwingsproject ook de plaats van de verschillende soorten borden op bijvoorbeeld verkeersknooppunten. De organisatie maakt daarbij onderscheid tussen voorwegwijzers, besliswegwijzers en aankondigings- en serviceborden.
Verder worden bedrijventerreinen en toeristische en recreatieve locaties voortaan consequent op aparte borden vermeld. De komende twaalf tot vijftien jaar worden de borden op basis van het reguliere onderhoud in heel Nederland vervangen.
De nieuwe bewegwijzering is tijdens een proefperiode uitvoerig getest op knooppunt Velperbroek bij Arnhem. Uit deze proef bleek onder meer dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met maximaal 10 kilometer per uur en dat de file een halfuur eerder begint af te nemen.
Rijkswaterstaat heeft na de positieve resultaten van de test op knooppunt Velperbroek bij Arnhem besloten de nieuwe bewegwijzering in het hele land toe te passen.