Commissie: Fouten adopties beter bestrijden
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie moet een pakket maatregelen nemen om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij adopties van kinderen uit het buitenland. Onderdeel daarvan is dat Nederlandse ouders niet langer zelf de adoptie in het buitenland mogen regelen en bemiddelingsbureaus over ruime ervaring moeten beschikken.
Dat heeft een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Kalsbeek donderdag geadviseerd. Zij heeft in opdracht van Hirsch Ballin gekeken naar adopties uit het buitenland, mede naar aanleiding van recente adoptieschandalen in India. De minister heeft in reactie op de schandalen eerder al aangekondigd dat adopties uit het buitenland onder strenger toezicht komen te staan.De commissie-Kalsbeek onderschrijft dat streven. Wereldwijd willen veel meer ouders een buitenlands kind adopteren dan er beschikbaar zijn. „Dat maakt interlandelijke adoptie gevoelig voor onregelmatigheden, met het gevaar dat de economische wet ’vraag creëert aanbod’ leidend wordt".
Kalsbeek wil laten verbieden dat ouders zelf contacten in het buitenland leggen om een kind te kunnen opnemen. Adoptieouders kunnen via die weg kinderen uit een land halen, terwijl Nederland daar nauwelijks zicht op heeft. Ook zijn de geldstromen moeilijk te controleren.
Adopties zouden vanuit Nederland ook bemiddeld moeten worden door professionele bureaus, die jaarlijks minimaal dertig adopties uit het buitenland regelen. Deze bureaus moeten ondersteund worden met een structurele subsidie. Momenteel hoeft een erkende bemiddelingsorganisatie slechts één adoptie in de twee jaar te doen om haar vergunning te behouden. Dat levert onvoldoende kennis op en het risico dat zo’n bemiddelingsbureau een individuele adoptie doordrukt om te kunnen overleven, aldus Kalsbeek.
De commissie vindt verder dat de maximumleeftijd waarop buitenlandse kinderen geadopteerd kunnen worden, omhoog mag van zes naar acht jaar. De leeftijdsgrens moet omhoog omdat oudere kinderen vaak moeilijk een nieuw gezin kunnen vinden in hun eigen land.
Kalsbeek houdt wel vast aan het uitgangspunt dat het maximale leeftijdsverschil tussen adoptiekinderen en hun nieuwe ouders 40 jaar bedraagt. Dat betekent dat Nederlanders tot uiterlijk hun 48e jaar een kind uit het buitenland kunnen halen. Een uitzondering geldt als na die leeftijd blijkt dat ze nog een biologisch broertje of zusje van hun eerste adoptiekind in huis kunnen halen.