Politiek

Eerste Kamer kritisch over gratis schoolboeken

De Eerste Kamer is kritisch over het wetsvoorstel om de schoolboeken voor scholieren op vmbo, havo en vwo gratis te maken. PvdA, SP en GroenLinks vinden dat ouders van mbo-studenten dan ook compensatie moeten krijgen. Samen met het CDA eist PvdA verder financiële steun voor scholen die in ingewikkelde juridische procedures terechtkomen.

ANP
27 May 2008 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 05:53

Het CDA wil daarnaast dat het kabinet de Nederlandse uitwerking van de Europese aanbestedingsregels aanpast om te garanderen dat scholen hun favoriete lesboeken kunnen blijven gebruiken, aldus Eerste Kamerlid Essers van de christelijke partij dinsdag.Volgens Marijke Linthorst van de PvdA zou het wetsvoorstel „zelfs een keerpunt kunnen vormen, waarbij Europese richtlijnen niet klakkeloos worden overgenomen, maar de regering probeert aan de richtlijnen een invulling te geven die bij de specifieke Nederlandse situatie past".

In het voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs krijgen de scholen geld van de overheid waarmee zij alle boeken voor hun leerlingen moeten aanschaffen. Veel partijen en scholen vrezen dat uitgevers en distributeurs bij een aanbesteding van de rechter ook gelijkwaardige boeken mogen leveren.

Ook leeft de angst dat scholen te maken krijgen met kostbare juridische procedures door uitgevers en distributeurs die de opdracht niet hebben gekregen. Tegen het zere been van Linthorst en haar partijgenoot Essers stelt Van Bijsterveldt dat scholen in dat geval zelf moeten opdraaien voor de gerechtelijke kosten.

Van Bijsterveldt stelt zelfs dat „scholen tijdig moeten beginnen" met de aanbestedingsprocedure zodat zij tijd genoeg hebben om andere boeken te kopen als een rechter beslist dat er fouten zijn gemaakt tijdens de aanbesteding.

Voor PvdA’er Linthorst is er nog een vierde reden waarom het wetsvoorstel haar „zwaar op de maag ligt". Zij vindt dat Van Bijsterveldt op een aantal scholen eerst een proef met de aanbesteding moet houden. De staatssecretaris vindt de ’pilots’ echter niet nodig.

De meeste steun voor het wetsvoorstel krijgt Van Bijsterveldt nog van de ChristenUnie en de SGP. Wel houdt senator De Boer Van Bijsterveldt er verantwoordelijk voor dat haar plan „in een vervelend daglicht terecht is gekomen" door mogelijke problemen pas laat te onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer