Coalitie in Hardinxveld wankelt
Met het vertrek van wethouder J. Tromp gisteren lijkt de coalitie van VVD/PvdA/CDA in Hardinxveld-Giessendam de langste tijd te hebben gehad.
De VVD-wethouder liet gisteren weten met onmiddellijke ingang zijn ontslag te hebben ingediend. Dit deed hij een dag na de begrotingsvergadering. Tromp kreeg toen een motie van SGP, ChristenUnie en het onafhankelijk raadslid Pauline Jansen, waarin hem werd opgedragen haast te maken met de nieuwbouw van een plaatselijke school.
De wethouder zegt dat hij die motie heeft opgenomen als een motie van wantrouwen. Volgens hem was er geen inhoudelijke, maar politieke reden voor. „De fracties weten hoe ik te werk ga. Dit is een puur politiek signaal. Dat leid ik ook af uit de e-mails die mij van tevoren onder ogen zijn gekomen.”
Het vertrek van de wethouder maakt duidelijk dat er geen fundament meer onder de huidige coalitie ligt. Dat was feitelijk al het geval toen het raadslid Pauline Jansen brak met de VVD. Die fractie hield toen twee zetels over. De coalitie (CDA met twee zetels en de PvdA met vier zetels) raakte de meerderheid kwijt ten gunste van de oppositie. Die bestaat nu uit het onafhankelijke raadslid, de SGP (vier zetels) en de ChristenUnie (4 zetels).
Volgens Tromp was zijn positie onhoudbaar. „Ik heb geen zin om elke raadsvergadering achter de tafel plaats te nemen met de vraag of ik wel of niet zal worden weggestuurd.” Wat de andere twee wethouders doen, is hem onbekend. Maandag komen de collegepartijen bij elkaar om zich nader te beraden over de situatie.
SGP-fractievoorzitter J. de Vos ontkent dat de motie bedoeld was als een motie van wantrouwen. „De Rehobothschool verkeert in een zodanige staat dat het geven van verantwoord en veilig onderwijs voor nog slechts een zeer korte periode gegarandeerd kan worden. Ons was beloofd dat in het eerste kwartaal van dit jaar besloten zou worden waar de nieuwbouw zou plaatshebben. Er is nu nog steeds niets bekend. Vandaar dat wij hebben aangedrongen op haast.”
De Vos gaat niet in op de vraag of de andere wethouders ook weg moeten. „Wij hebben geen wantrouwen tegen het beleid van die twee. Maar het is duidelijk dat het draagvlak onder het huidige college weg is.”
Mochten PvdA en CDA verder willen regeren, dan zullen de fracties steun moeten zoeken bij de SGP of de ChristenUnie. Of die fracties daartoe bereid zijn, is op dit moment onduidelijk. Het is niet uitgesloten dat zij samen met Pauline Jansen een coalitie gaan smeden.