Politiek

Kamer wil geld van Herfkens terugvorderen

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Nederland geld van oud–minister Herfkens moet terugvorderen. Het gaat om een huurvergoeding die Herfkens ten onrechte ontving als medewerker van ontwikkelingsorganisatie UNDP in New York.

26 May 2008 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
Onderzoek van de Verenigde Naties leverde geen bewijs op dat oud-minister Herfkens bewust de regels overtrad. Foto ANP
Onderzoek van de Verenigde Naties leverde geen bewijs op dat oud-minister Herfkens bewust de regels overtrad. Foto ANP

Eerder op maandag werd bekend dat Herfkens bij haar aanstelling heeft getekend voor de ontvangst van de VN–regels, waarin stond dat zij geen vergoeding mocht ontvangen van de Nederlandse overheid. Onderzoek van de Verenigde Naties (VN) leverde echter geen bewijs op dat zij bewust de regels overtrad.Politiek Den Haag is niet verrast over de conclusie dat zowel Herfkens, de VN als Nederland blaam treft. CDA, PvdA en SP vinden dat het kabinet geld bij Herfkens moet terugvorderen.

GroenLinks denkt dat dit juridisch niet haalbaar is en ziet meer in een bemiddelingspoging om te kijken of niet iets van het geld terug te halen valt. Ook de VVD denkt aan een schikking. De ChristenUnie stelt dat Herfkens een deel van de huurvergoeding van ongeveer 280.000 euro moet terugbetalen.

Dat Herkens heeft getekend voor de ontvangst van de VN–regels, blijkt uit een brief die het hoofd van de ontwikkelingsorganisatie UNDP van de VN, Kemal Dervis, vorige week aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft geschreven. Volgens Dervis had de Nederlandse regering moeten weten dat zij Herfkens geen huurvergoeding mocht geven.

De UNDP–topman steekt ook de hand in eigen boezem. Herfkens heeft indertijd geen goede introductie bij de VN gekregen, schrijft hij. Al met al blijkt Herfkens onbewust, in goed vertrouwen en zonder verkeerde bedoelingen de regels overtreden te hebben.

Herfkens ontving als medewerker van UNDP jarenlang geld van de Nederlandse overheid om een appartement in New York te huren. Die subsidie was in strijd met de regels van de VN. Zij heeft tot twee keer toe geweigerd de tonnen terug te betalen, vertelde Verhagen vorige maand in de Tweede Kamer.

De oud–bewindsvrouw van Ontwikkelingssamenwerking vindt dat haar niets te verwijten valt omdat de vergoeding haar door de Nederlandse VN–vertegenwoordiging zou zijn aangeboden. Terugbetalen was volgens haar een schuldbekentenis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de brief van Dervis nog niet te hebben ontvangen en kan nog niet reageren. Verhagen heeft Dervis vorige week nog tot spoed gemaand. Hij gaf eerder aan de resultaten van het UNDP–onderzoek te willen afwachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer