Binnenland

DNA-volgorde van vrouw vastgesteld

Genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de volledige DNA-volgorde vastgesteld van een Nederlandse vrouw. Zij is de eerste vrouw ter wereld van wie de DNA-volgorde nu bekend is.

Wetenschapsredactie
26 May 2008 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
AMSTERDAM - Genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de volledige DNA—volgorde vastgesteld van een Nederlandse vrouw. Zij is de eerste vrouw ter wereld van wie de DNA—volgorde nu bekend is. Foto: ANP
AMSTERDAM - Genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben de volledige DNA—volgorde vastgesteld van een Nederlandse vrouw. Zij is de eerste vrouw ter wereld van wie de DNA—volgorde nu bekend is. Foto: ANP

Dat meldden de Leidse onderzoekers maandag in Amsterdam. Het DNA is afkomstig van de roodharige dr. Marjolein Kriek (34), die bij de presentatie aanwezig was. Kriek is klinisch geneticus in opleiding bij het LUMC. Op enkele privacygevoelige gegevens na, worden de DNA-volgorde en de nadere analyse binnenkort openbaar. De resultaten geven meer inzicht in de genetische verscheidenheid van de mens.„Als vakgenoot is zij beter dan wie ook in staat om mogelijke voor- en nadelen van openbaarmaking goed af te wegen”, aldus de Leidse hoogleraar Gert-Jan van Ommen. Hij leidt het Leidse onderzoeksteam en het Center for Medical Systems Biology, een van de centra van het Nederlands Genoom Initiatief.

Kriek hoefde niet lang na te denken toen werd gevraagd of zij bereid was haar DNA-volgorde aan de openbaarheid prijs te geven. „Ik vond het een enorme eer”, zo zei ze in Amsterdam.

Al eerder was de DNA-volgorde van vier mannen bekendgemaakt. Dat DNA was afkomstig van Jim Watson, ontdekker van de dubbele helixstructuur van DNA, van onderzoeker en ondernemer Craig Venter en van twee Yoruba-Afrikanen. „Het werd tijd om de geslachtsverhouding wat in evenwicht te brengen”, aldus Van Ommen.

Het bepalen van de DNA-volgorde is uitgevoerd met de Illumina 1G, een sequenceapparaat dat in januari 2007 werd geïnstalleerd bij het Leiden Genome Technology Center (LGTC). Het apparaat verwerkte in totaal 22 miljard basenparen (de ’letters’ van het DNA). Dat is bijna acht keer meer dan het aantal basenparen van het menselijk genoom.

De bepaling van de volgorde duurde ongeveer zes maanden. „Dat kwam deels doordat we dit project er eigenlijk bij deden in de open plaatsen van het apparaat tijdens andere werkzaamheden”, aldus projectleider Johan den Dunnen bij het LGTC. „Als we in één ruk door hadden kunnen gaan, dan hadden we tien weken nodig gehad.”

Het project kostte ongeveer 40.000 euro. Dat is exclusief verder onderzoek en diepgaande analyses. Verwacht wordt dat deze verdere analyses nog ongeveer zes maanden zullen duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer