Binnenland
Urk niet blij met plannen megamolens

Een grote meerderheid in de gemeenteraad van Urk is het niet eens met de plannen voor de komst van tachtig tot honderd windmolens ten noorden en ten zuiden van Urk. Minister Cramer maakte woensdag bekend haast te gaan maken met de aanleg van beide windmolenparken.

Regioredactie
De voorzitter van de SGP, L. Visser, is beducht voor de plannen van de minister. „Wij zijn absoluut voorstander van duurzame energie, maar niet als dat ten koste gaat van de Urker skyline”, aldus Visser. De SGP’er ziet meer in een concentratie van molens op het al bestaande windmolenpark richting Lemmer.

CU-fractievoorzitter A. Woord verwoordt naar eigen zeggen het gevoel van veel Urkers. „Wij zijn het totaal niet eens met deze plannen.” Op Urk wordt sterk getwijfeld aan het rendement van de windmolens. Dat is volgens Woord nihil. Daarnaast is hij ook slecht te spreken over de dreigende horizonvervuiling. „De enorme turbines bederven de aanblik van het dorp.”

CDA’er Kramer bevestigt de zorgen van Woord. Ook hij vreest dat de komst van de windmolens het gezicht van Urk zal aantasten. De karakteristieke Urker vuurtoren, met een lichthoogte van 27 meter, zou volledig in het niet vallen bij de megamolens. Die krijgen mogelijk een hoogte van 130 meter. De tiphoogte zou zelfs 190 meter zijn.

Ook de gemeente zelf is niet enthousiast over de plannen, zegt woordvoerder T. Juk namens het college van B en W. „Wij begrijpen niet dat minister Plasterk eerst het oude dorp Urk tot beschermd dorpsgezicht verklaart en dat een andere minister dat dorpsgezicht nu met windmolens wil aantasten.”

Niet alleen vanaf het IJsselmeer ontnemen de molens straks het zicht op Urk, ook vanaf de zuidkant bederven de turbines de aanblik van het voormalige eiland, zegt Juk. „Straks zie je vanaf de Ketelbrug eerst molens en dan pas onze mooie vuurtoren; ik moet er niet aan denken.”

Momenteel loopt er een milieueffectrapportage (mer) waarin de effecten op het milieu worden bekeken. De gemeente wacht de uitkomst van de mer-procedure af, maar sluit niet uit dat zij daarna formeel bezwaar indient tegen de plannen van het Rijk en de provincie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer