Politiek

Nederland: Verbod op Israëlische clusterbom

Als de Nederlandse inzet tijdens de conferentie in Dublin over een ban op clusterbommen wordt overgenomen, leidt dit tot een verbod op de door Israël ontwikkelde M85.

ANP
22 May 2008 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:52
DUBLIN - Een vrouw toont een spandoek met de tekst ”Stop clusterbommen!", maandag in Dublin. Foto EPA
DUBLIN - Een vrouw toont een spandoek met de tekst ”Stop clusterbommen!", maandag in Dublin. Foto EPA

Dat zei minister Van Middelkoop (Defensie) woensdag in de Tweede Kamer. De minister van de ChristenUnie blijft zich echter verzetten tegen een totaalverbod op clustermunitie.De door het Israëlische bedrijf IMI ontwikkelde M85 is een van de modernste soorten clustermunitie. Hij beschikt over een zelfvernietigingsmechanisme dat moet voorkomen dat niet-ontplofte bommetjes achterblijven. Israël gebruikte de bom in 2006 in Libanon. Vorig jaar bleek uit veldonderzoek dat minstens 10 procent van de kleine bommen onontploft achterbleef.

Nederland pleit in Dublin voor het hanteren van criteria voor clustermunitie. Zo wil het kabinet alleen een ban op clusterbommen met meer dan tien kleinere bommetjes. Een ander criterium is een hooggekwalificeerd zelfvernietigingsmechanisme.

Coalitiepartij ChristenUnie wilde aanvankelijk dat Nederland zou inzetten op een koppeling van die criteria. Dat zou betekenen dat clusterbommen met maar negen kleinere bommetjes die geen zelfvernietigingssysteem hebben ook verboden zouden worden. Dat zou ook betekenen dat Nederland de M261 voor de Apache gevechtshelikopters niet meer zou mogen houden.

Woensdag kwam Voordewind van de ChristenUnie daar echter van terug. Volgens hem is er onvoldoende steun voor bij de andere landen en heeft het geen zin om te proberen dit nu in het verdrag te krijgen.

SP en GroenLinks vinden dat Nederland de onderhandelingen niet scherp genoeg inzet. „Onderhandelen is een vak”, zei Van Velzen (SP), die zich al jaren inzet voor een totaalverbod op clusterbommen.

Volgens Van Middelkoop werkt die radicale insteek echter averechts. China, de Verenigde Staten, Israël en Rusland doen nu al niet mee, hield hij de Kamer voor. „Ik heb liever een verdrag dat niet helemaal ideaal is, dan helemaal geen verdrag.” Hij heeft daarin de steun van een ruime Kamermeerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer