Clinton oppert strijd tot bittere einde
Democratisch senator Hillary Clinton suggereerde woensdag een strijd tot het bittere einde om de Democratische presidentskandidatuur.
Hillary ligt op alle fronten achter op Barack Obama, die woensdag nog 67 afgevaardigden af was van de magische grens van 2025 die hem de presidentskandidatuur garandeert. Obama heeft meer staten gewonnen dan Clinton, kreeg meer stemmen, kreeg via die stemmen meer afgevaardigden achter zich voor de komende partijconventie en heeft inmiddels ook meer ”superafgevaardigden” (partijbonden met stemrecht) achter zich. Maar Clinton beweerde woensdag dat zij meer stemmen heeft gekregen dan Obama. Daartoe rekent ze de overwinningen in Florida en Michigan bij haar overwinningen.Deze staten werden echter van de partijconventie uitgesloten, omdat zij hun voorverkiezingen te vroeg gepland hadden. Hillary ’won’ wel in beide staten, maar geen enkele kandidaat voerde daar campagne en Obama stond zelfs niet op de stembiljetten in Michigan. Zelfs als Clintons overwinningen in beide staten erkend worden, haalt zij wat het aantal afgevaardigden betreft Obama niet meer in.
Daarom gooit zij het nu over een andere boeg. Volgens haar heeft zij met Florida en Michigan meegerekend meer ”absolute stemmen” vergaard dan Obama. „Dat is de stem van het volk en dat is democratie; dat bewijst dat ik de sterkste kandidaat ben”, aldus Clinton woensdag in Coral Gables in Florida.
„Als jullie vinden dat jullie uitsluiting tot op de partijconventie bestreden moet worden, sta ik achter jullie”, aldus Clinton woensdag tot een juichende menigte.
Eind van de maand beslist de Democratische Partij over deze kwestie. Hillary Clinton gaf woensdag een schot voor de boeg en liet weinig subtiel weten dat als de beslissing haar niet bevalt, zij de kwestie doorschuift naar de partijconventie. „Erg onverstandig van Clinton om deze strijd nog een hele zomer te willen voortzetten, want dat speelt alleen de Republikeinen in de kaart. Tenzij ze natuurlijk zo teleurgesteld is dat zij de kandidatuur niet krijgt dat zij het dan ook Obama niet gunt”, aldus politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.
Bij de Republikeinen is presidentskandidaat John McCain intussen op zoek naar een vicepresidentskandidaat. De komende dagen heeft hij daarover „oriënterende gesprekken” met gouverneur Charlie Crist van Florida en diens collega Bobby Jindal van Louisiana. Ook zijn voormalige concurrent in de race voor de Republikeinse presidentskandidatuur Mitt Romney is uitgenodigd. Romney gaf de strijd in februari op, toen zijn achterstand op McCain te groot werd.