Onvrede in Tweede Kamer over onderzoek urennorm
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich kwaad om de opdracht waarmee staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) de commissie-Cornielje op pad heeft gestuurd. Volgend week houdt de Kamer een spoeddebat over het onderzoek van de commissie.
Commissaris van de Koningin in Gelderland Cornielje gaat kijken naar de omstreden urennorm in het voortgezet onderwijs. Deze norm van 1040 uur mag wel op de helling, maar er komt niet meer geld voor de scholen om de norm te halen, heeft Van Bijsterveldt al gezegd.Van Dijk stelt dat is afgesproken dat de commissie de urennorm onder de loep gaat nemen en dat daar de bekostiging bij betrokken zou worden. Wat hem betreft mag niet op voorhand vaststaan dat er geen geld bij komt. Blijft Van Bijsterveldt hierbij, dan hoeft van de SP Cornielje helemaal niet aan de slag te gaan.
De scholen hadden aangedrongen op een onderzoek naar de norm van 1040 lesuren die zij minstens moeten verzorgen. Zij vinden deze norm veel te strak.
De commissie moet in kaart brengen in hoeverre scholen de huidige norm halen. Ook moet duidelijk worden of ze dat met goed onderwijs doen. Scholen zeggen te weinig geld te hebben om genoeg les te geven. Leerlingen klagen over ’ophokuren’: om de norm te halen moeten ze wel op school zijn, maar krijgen ze eigenlijk geen les.