„Zelfbeeld Nederland te negatief”
Nederland heeft een veel te negatief zelfbeeld. Dat is niet nodig, omdat het er in internationaal perspectief prima voor staat.
Premier Balkenende zei dat woensdagmorgen in een toelichting op de zogenoemde verantwoordingsbrief die woensdag (Verantwoordingsdag) naar de Tweede Kamer is verstuurd.De premier gaf aan niet wakker te liggen van diverse opiniepeilingen die aangeven dat Nederlanders ontevreden zijn over de prestaties van het huidige kabinet. „Ik heb niets met klagerigheid en cynisme. Dat helpt je geen steek verder. De afrekening komt wel bij de volgende verkiezingen. Ik ben ervan overtuigd dat het ingezette beleid de juiste lijn is voor de toekomst.”
In de 24 pagina’s tellende verantwoordingsbrief geeft de premier zijn visie op de uitvoering van het beleid in het afgelopen jaar, het eerste regeringsjaar van zijn vierde kabinet.
Balkenende noemt dit beleid „op belangrijke onderdelen betekenisvol”, maar onderkent dat er nog „veel werk moet worden verzet.”
Hoewel volgens Balkenende de eerste resultaten van het kabinetsbeleid al wel merkbaar zijn voor burgers en bedrijven, moeten de meeste beleidsmaatregelen nog worden geïmplementeerd. „Dat zal met name dit jaar en in 2009 gebeuren.”
Werd in 2007 vooral de dialoog met de samenleving gezocht, vanaf nu zullen er daarom door het kabinet ook knopen moeten worden doorgehakt, constateert Balkenende in zijn brief. „Draagvlak kan niet zonder dialoog, maar draagvlak kan ook niet zonder daadkracht.”
De verantwoordingsbrief is een noviteit die is bedoeld om Verantwoordingsdag -de derde woensdag in mei- een meer politiek karakter en daardoor meer aanzien te geven. Op deze dag, ook wel ”woensdag gehaktdag” genoemd, legt het kabinet sinds 2000 in de Kamer verantwoording af over het in het afgelopen jaar gevoerde beleid.
De bedoeling was dat deze dag de tegenhanger van Prinsjesdag zou worden, het moment waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar presenteert. Tot nog toe kwam dit echter niet goed uit de verf.
Morgen debatteert de Kamer met het kabinet over de resultaten van het gevoerde beleid in 2007 naar aanleiding van alle verantwoordingsstukken. Naast de verantwoordingsbrief zijn dat de jaarverslagen van alle departementen en de vanmiddag gepubliceerde controle hierop door de Algemene Rekenkamer.
Tot nog toe verzandde dit verantwoordingsdebat te vaak in een discussie over cijfers en techniek. Meer debat voeren op hoofdlijnen en minder cijferfetisjisme, luidt daarom het credo.