Economie

Brussel gunt boeren meer vrijheid en minder geld

Boeren in Europa moeten meer vrijheid en minder geld krijgen, zo heeft de Europese Commissie dinsdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement.

ANP
20 May 2008 18:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

De boeren mogen in april 2015 zoveel melk produceren als ze zelf willen: de melkquota en superheffing verdwijnen. Ook de verplichte braaklegging van akkers verdwijnt definitief. Zo kunnen de boeren beter voldoen aan de sterk stijgende wereldwijde vraag naar landbouwprodukten.Tegelijk wil de Europese Commissie meer korten op de subsidies. Elke boer levert nu al 5 procent van zijn subsidies in voor een fonds voor plattelandsontwikkeling. De korting moet stijgen naar 13 procent in 2012, zo stelt Brussel voor. Grote landbouwbedrijven moeten nog meer gaan inleveren. De korting loopt zelfs op tot 22 procent voor bedrijven met ruim 300.000 euro subsidie per jaar.

EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) wil de boeren zo vrij maken om aan de groeiende vraag naar landbouwproducten te voldoen. „Het plan is ook bedoeld om het Europees landbouwbeleid te versimpelen, te stroomlijnen en te moderniseren".

Minister Verburg (Landbouw) zegt in een reactie dat het afbouwen van de directe productiesteun past in de lijn die ook de Nederlandse regering heeft ingezet. Het gaat dan om slachtpremies voor runderen en kalveren en om de huidige steun voor vlas, aardappelzetmeel en gedroogde voedergewassen.

Zij is het niet eens met de Europese Commissie, dat geld uit het budget voor gerichte steun aan boeren wordt overgeheveld naar plattelandsbeleid. De Europese Commissie kan de doelen die zij hiermee nastreeft heel goed bereiken via gerichte beloning van boeren voor maatschappelijke prestaties, vindt zij.

De CDA-bewindsvrouw ziet bovendien liever een hogere verruiming van de melkquota, bijvoorbeeld van 2 procent per jaar.

Ook voorzitter Maat van landbouworganisatie LTO pleit voor verhoging van de melkquota. Hij is fel gekant tegen de subsidiekorting: „Als de Europese Commissie een sterke en groene agro-sector wenst, die efficiënt en duurzaam voedsel produceert, kiest ze het verkeerde spoor".

GroenLinks-Europarlementslid Buitenweg vindt daarentegen dat het voorstel niet ver genoeg gaat: „Helaas blijft het grootste deel van de directe inkomenssteun onaangeroerd. De Europese Commissie blijft daarmee hangen in het verleden".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer