Homohuwelijk Californië gelegaliseerd
NEW YORK – Het wettelijk verbod op het homohuwelijk in Californië is in strijd met de grondwet van deze staat. Dat was de conclusie donderdag van vier van de zeven rechters van het hooggerechtshof van Californië, dat daarmee na Massachusetts de tweede Amerikaanse staat wordt waarin het homohuwelijk wordt gelegaliseerd.
Tegenstanders van het homohuwelijk leggen zich niet bij de uitspraak van het hof neer en stellen voor de grondwet te wijzigen. Zij pleiten voor een referendum over deze kwestie tijdens de algemene verkiezingen in november en vragen het hooggerechtshof tot die tijd de beslissing over het homohuwelijk op te schorten. Gouverneur Schwarzenegger vindt dit geen goed plan. „Ik geloof dat wij de beslissing van het hooggerechtshof moeten respecteren, hoewel ik persoonlijk geen voorstander ben van het homohuwelijk”, aldus Schwarzenegger donderdag.Tegenstanders van het homohuwelijk waren uiteraard niet gelukkig met de krappe beslissing van het hof. „Het hof zit er in zijn argumentatie volkomen naast”, meende Maggie Gallagher, voorzitster van de National Organization for Marriage die ervoor pleit het huwelijk te reserveren voor verbintenissen tussen mensen van verschillende sekse.
Het hof baseerde zijn argumentatie op een beslissing van zestig jaar geleden waarbij huwelijken tussen mensen van verschillende huidskleur werden gelegaliseerd. Het recht om een huwelijk te sluiten is volgens de argumentatie „fundamenteel” en als sommige groepen daarvan worden uitgesloten, dan worden de vertegenwoordigers daarvan gedegradeerd tot tweederangsburgers. In een tweede argumentatie beslisten de rechters dat „gelijkberechtiging” een belangrijk argument was voor erkenning van het homohuwelijk.
Californië kent partnerschappen, maar die geven niet die wettelijke bescherming aan de partners die huwelijken geven. Beide argumentaties werden onthaald op luide bijval van voorstanders van het homohuwelijk. „Deze beslissing geeft alle burgers een fundamenteel recht, terwijl zij niemand schaadt”, aldus Evan Wolfson, directeur van de organisatie Freedom to Marry.
Sommige tegenstanders van het homohuwelijk vreesden donderdag „ernstige consequenties voor de rest van het land.” Die vrees lijkt niet gegrond. De meeste Amerikaanse staten kennen een wettelijk verbod op het homohuwelijk. In sommige staten werd dit nog eens bevestigd, nadat het homohuwelijk vier jaar geleden in Massachusetts werd gelegaliseerd. Het verbod op het homohuwelijk werd in de afgelopen jaren aangevochten in de staten New Jersey, New York en Washington. Maar de hooggerechtshoven in deze staten steunden handhaving van het verbod.