Elke dag tot jezelf komen in de file
Nederland staat soms bijna stil. Wegen slibben dicht, knooppunten raken verstopt. Voor ruim 96 procent van de automobilisten zijn files een dagelijkse bron van ergernis. Dit blijkt uit onderzoek van Routenet.nl. Vier portretten van filerijders en filemijders.
Bijna de helft van de automobilisten staat wekelijks meer dan één uur in de file; 9 procent geeft aan wekelijks tussen de vijf en de tien uur in de file te staan; 37 procent komt hierdoor meestal te laat op de plaats van bestemming aan. Tegelijk geeft 60 procent van de ondervraagden aan files geen excuus te vinden om te laat te komen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 51 procent van de automobilisten eerder van huis vertrekt om de files te vermijden, 11 procent een andere route neemt en slechts 7 procent kiest voor een alternatief vervoermiddel. Vandaag bogen beleidsmakers, politici, wegbeheerders en andere betrokkenen zich tijdens het Nationaal File Forum in Bussum over mogelijke oplossingen.Naam: Dick Gouman
Leeftijd: 38 jaar
Woonplaats: Ridderkerk
Functie: eigenaar boekhandel De Zonnebloem in Scherpenzeel
Afstand tussen huis en werk: 86 kilometer
Reistijd: „Zonder files vijftig minuten; dat is alleen op zaterdag het geval. Met files anderhalf uur of nog langer. Het langste tot nu toe was ruim 2,5 uur. En dat precies op de verjaardag van mijn vrouw. Ik ga iedere ochtend om halfzeven van huis. Dan ben ik tegen acht uur in Scherpenzeel. Ga ik om zeven uur van huis, dan ben ik niet voor negen uur in Scherpenzeel, terwijl de winkel op dat moment open moet gaan. Ik heb diverse alternatieve routes geprobeerd, maar dat doen andere mensen ook, dus die wegen raken ook vol. Ik wil zo snel mogelijk verhuizen. Mijn vrouw en ik hebben zeven kinderen, de achtste is op komst. Doordat ik zulke lange dagen maak, moet zij veel alleen doen. Zodra ons huis in Ridderkerk verkocht is, gaan we.”
Naam: Adrie Lemmen
Leeftijd: 44 jaar
Woonplaats: Gorinchem
Functie: receptioniste Wartburg College Rotterdam
Afstand tussen huis en werk: 42 kilometer
Reistijd: „Als ik alles mee heb 35 minuten op de heenweg. Terug duurt de rit een uur tot vijf kwartier. Ik ga ’s ochtends bewust vroeg van huis: om zeven uur. Dan ben ik vijf of tien over halfacht op school. Ga ik tien minuten later van huis, dan ben ik om acht uur op school. Ik moet weliswaar op dat tijdstip beginnen, maar ik vind dat iedereen een kwartier eerder op z’n werk hoort te zijn om zich voor te bereiden. Ik ga ’s middags om halfvijf naar huis. Dan sta ik altijd in de file tussen Alblasserdam en Papendrecht. Ik heb nooit gedacht aan verhuizen. Mijn man werkt in Houten; we wonen nu precies in het midden. Hij staat elke dag vast op de A27 en zegt: Ik draai een muziekje, overdenk de dag en kom in de file helemaal tot mezelf.”
Naam: Arie Slob
Leeftijd: 46 jaar
Functie: CU-fractievoorzitter Tweede Kamer
Woonplaats: Zwolle
Afstand tussen huis en werk: „Eh… 160 kilometer?”
Reistijd: „In verband met files reis ik bewust per trein. Ik ben vaak onderweg op tijdstippen dat er veel verkeer op de weg is. Bovendien vind ik het vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid niet verantwoord om na een vermoeiende dag vergaderen achter het stuur te stappen. Vanuit de trein kijk ik altijd met belangstelling naar de file. Bij uitzondering pak ik de auto. Als ik bijvoorbeeld voorzie dat een vergadering in Den Haag erg laat wordt. Maar dan moet ik om halfzes uit Zwolle weg om de files voor te zijn. Daarom beschik ik over een appartement in Den Haag. Daar verblijf ik twee, drie nachten per week. Files zijn vervelend. Ik heb het afgeleerd me daar tijdens het oponthoud druk over te maken. Slecht voor je bloeddruk. En de file wordt er niet korter door.”
Naam: G. Verdijk
Leeftijd: 58 jaar
Functie: timmerman
Woonplaats: Maasland
Afstand tussen huis en werk: 12 kilometer
Reistijd: „Zonder file 10 minuten, met file 35 minuten. Ik rijd elke dag met mijn motor, een Honda Chopper 400, op en neer naar Schiedam. Tegenwoordig staat er altijd file tussen de Beneluxtunnel en Schiedam, over een lengte van 1,5 kilometer. Heel vervelend. Het verkeer uit de Beneluxtunnel moet daar invoegen. Omrijden is echter geen optie. Het wordt steeds drukker op de weg. Alleen in de vakanties merk je dat het een stuk rustiger is. De agressie op de weg neemt toe. Afsnijden bijvoorbeeld. Sommige automobilisten laten je er bewust niet tussen, omdat ze het niet kunnen hebben dat je met je motor langs de file kunt. Motorrijden in de file kan gevaarlijk zijn, daarom moet je altijd voorzichtig zijn. Ik ga op tijd weg om niet te worden verrast door de file.”