„Uitspraak over scheiding te snel op bord van predikant”
Pastoraat en hulpverlening mogen echtparen met huwelijksproblemen nooit adviseren te scheiden. Ds. J. M. J. Kieviet: „De ervaring leert helaas wel dat als het vertrouwen eenmaal weg is, het ontzaglijk moeilijk blijkt mensen bij elkaar te houden.”
Als in het pastoraat blijkt dat er tussen man en vrouw nog een band van vertrouwen is, dan is dat een belangrijk aanknopingspunt om te zoeken naar mogelijkheden om een huwelijk te redden, stelt ds. Kieviet, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Dordrecht-Centrum. In het geval van echtbreuk of een dreigende scheiding dienen ambtsdragers echter altijd op te roepen tot bekering.Volgens Eleostherapeut Rien Geluk wordt de vraag naar de wettigheid van een scheiding vaak snel op het bordje van de predikant gelegd. „Mensen stellen zich in die situaties erg afhankelijk op van hun pastor. Ze durven nauwelijks hun eigen verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Geluk.
Zowel Geluk als ds. Kieviet ziet het als een groot risico dat een predikant of hulpverlener in een conflict partij gaat kiezen. „Voor de omgeving is het plaatje vaak helder”, stelt Geluk. „De een is de dader en de ander is schuldloos gescheiden. Maar de buitenwacht ziet bijvoorbeeld niet dat een man slaat als reactie op zijn vrouw die hem tergt. De kinderen zien dit wel. Daarom is het goed hen te steunen en niet te belasten met een eenzijdige schuldvraag.”
De Eleoshulpverlener maakt wel eens mee dat mensen de kerkenraad niet van hun huwelijksproblemen hebben verteld. „Daarom verwijs ik regelmatig naar het pastoraat. Tegelijk kan ik het ook wel begrijpen als mensen voor bepaalde dingen wel naar een hulpverlener stappen, maar niet naar een ambtsdrager. De hulpverlener zien ze na een tijdje nooit meer. Dat ligt bij iemand van de kerkenraad anders. Een predikant staat de volgende zondag weer op de preekstoel.”