Politiek

Verhagen: desnoods hulp onder dwang

Nederland roept de VN-Veiligheidsraad op een klemmend beroep te doen op de junta in Birma om hulp toe te laten voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. Het regime moet desnoods gedwongen worden om snel meer hulp en hulpverleners toe te laten.

ANP
14 May 2008 15:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
„De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid te doen wat mogelijk is om de honderdduizenden Birmezen te helpen, als de Birmese militairen dat niet of te weinig doen”., aldus minister Verhagen, vanuit Parmaribo. Foto ANP
„De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid te doen wat mogelijk is om de honderdduizenden Birmezen te helpen, als de Birmese militairen dat niet of te weinig doen”., aldus minister Verhagen, vanuit Parmaribo. Foto ANP

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag vanuit Suriname waar hij op bezoek is. „De Veiligheidsraad heeft de verantwoordelijkheid te doen wat mogelijk is om de honderdduizenden Birmezen te helpen, als de Birmese militairen dat niet of te weinig doen".Verhagen doet via de permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York een moreel appel op de Veiligheidsraad om zich snel over de kwestie uit te spreken. De minister had dinsdagavond contact met onder meer zijn Franse, Britse en andere gelijkgezinde collega’s over de kwestie. Hij roept ook de landen in de regio op om de machthebbers in Rangoon aan te spreken. Birma heeft onder meer nauwe commerciële banden met landen als India en China en is lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean).

„Er is snel meer hulp nodig en heel veel", zei Verhagen. „Sommige berichten wijzen er op dat slechts 30 procent van de getroffenen tot nu toe zijn bereikt en slechts 15 procent van de benodigde hulpgoederen het land inkomen".

De cycloon Nargis trof vorige week de zuidelijke delta van het Aziatische land. Het officiële dodental ligt rond de 32.000. Bijna 30.000 mensen worden vermist. De Verenigde Naties schatten het aantal slachtoffers op 1,5 miljoen en spreekt van 100.000 doden. Internationale hulp komt langzaam op gang, maar de Birmese autoriteiten weigeren nog steeds buitenlandse hulpverleners toe te laten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer