Buitenland

VN: Niet China maar Birma behoeft hulp

Internationale hulporganisaties zeggen klaar te staan om Chinese slachtoffers van de aardbeving te helpen, maar omdat de Chinezen zich lijken te redden, kan de aandacht uitgaan naar Birma. Dat heeft het VN-kantoor voor humanitaire zaken (OCHA) gisteren gezegd. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de Birmese autoriteiten maken het internationale hulpverleners niet gemakkelijk.

Buitenlandredactie
14 May 2008 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:50

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zegt maar 20 procent van de benodigde hulp Birma binnen te krijgen door bureaucratische rompslomp, logistieke problemen en door de overheid opgelegde beperkingen. Ook zijn er berichten dat het militaire bewind hoogwaardige buitenlandse voedselhulp voor eigen gebruik confisqueert en inferieur of zelfs bedorven voedsel uit de eigen voorraden onder de hulpbehoevenden verdeelt. Buitenlanders die van Rangoon naar de Irrawaddydelta willen reizen worden bij controleposten door de politie opgevangen en teruggestuurd.De VN en partnerorganisaties hebben tot nog toe naar eigen zeggen ongeveer 270.000 mensen bereikt - ongeveer een derde van het geschatte aantal hulpbehoevenden. De VN hebben voor 21 miljoen euro aan hulpgoederen voor Birma ontvangen en landen en donororganisaties hebben nog eens bijna 28 miljoen euro toegezegd. De VN hebben zelf meer dan 13 miljoen euro uit het rampenfonds gereserveerd voor de orkaanslachtoffers.

Het officiële dodental ten gevolge van de cycloon is tot 34.273 opgelopen. Het aantal mensen dat nog altijd wordt vermist staat op 27.838. Dit heeft de Birmese staatstelevisie gisteren gemeld. Volgens schattingen van de VN zijn mogelijk tussen de 62.000 en 100.000 mensen omgekomen.

De ministers van Ontwikkelingszaken van de 27 lidstaten van de Europese Unie zijn gisteren in Brussel bijeengekomen voor spoedberaad over de hulpverlening aan Birma en hebben aangedrongen op meer druk op het militaire regime.

Londen, Parijs en Berlijn gingen nog een stap verder dan de EU als geheel. Ze pleiten ervoor dat de wereld de slachtoffers van de cycloon moet helpen, ook als het Birmese regime daarmee niet akkoord zou gaan. Zij beroepen zich op de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om een bevolking in nood te hulp te schieten. De EU heeft zich hier nog niet over uitgesproken. De Verenigde Staten zijn niet van plan hulp naar de cycloonslachtoffers te sturen zonder toestemming van de Birmese autoriteiten. Dat liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, gisteren weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer