Binnenland

Tranen bij de resten van een levenswerk

Even voor vijf uur dinsdagmiddag gebeurde wat de hele dag al werd gevreesd. Een deel van het brandende faculteitsgebouw in Delft stortte in.

A. M. Alblas
14 May 2008 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:50

De enorme stofwolk onttrekt het gebouw aan het zicht. Het roept herinneringen op aan de macabere beelden van de instortende Twin Towers in New York op 11 september 2001.Al vanaf halftien in de ochtend is de brandweer bezig de brand in de bouwkundefaculteit van de TU Delft te bedwingen. De brand ontstond op de zevende verdieping. „Het is een geluk bij een ongeluk dat er geen slachtoffers zijn gevallen”, zegt drs. D. J. van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit.

Enkele honderden studenten en medewerkers van de faculteit bouwkunde hebben zich in de verderop gelegen aula verzameld. „Er zal een informatiepunt voor studenten worden opgezet. Het werk van de studenten dat op de computerservers van de universiteit was opgeslagen, is niet verloren gegaan”, zegt Van den Berg. Zijn mededeling wordt met luid applaus begroet.

’s Middags roept decaan prof. ir. W. Patijn alle voorzitters en secretarissen en de studieadviseurs van de afdelingen in de faculteit bouwkunde bijeen. Elke afdeling moet de komende dagen iemand aandragen met plannen hoe het verder moet. Ook personeel en organisatie, slachtofferhulp en juridische bijstand moeten vertegenwoordigd zijn. „Het zal een drukke dag worden”, zegt Patijn. Het universiteitsbestuur gaat de komende dagen op zoek naar tijdelijke ruimten om de studenten en medewerkers onder te brengen.

De brandweer heeft intussen het bluswerk opgegeven. De hoogwerkers kunnen de haard van de brand toch niet bereiken. Het faculteitsgebouw moet maar uitbranden. Als instortingsgevaar dreigt, trekken de bluseenheden zich terug op veilige afstand van het gebouw. En dan gebeurt het.

Architectuurhistorica dr. Francisca Bollerey slaat met ontzetting de instorting van een deel van de bouwkundefaculteit gade. Ze barst in tranen uit. Een groot deel van haar leven werkte ze hier. Ze verzamelde unieke collecties maquettes en schaalmodellen. In het gebouw staan ook originele stoelen van J. J. P. Oud, Prouvé, Gispen en Rietveld.

Vandaag zou Bollereys tentoonstelling ”Architecture Collections - Past, Present & Future” van start gaan. Wat ervan over is gebleven zijn zwartgeblakerde resten. En een boek dat binnenkort verschijnt, waarin de collectie wordt beschreven. Bollereys levenswerk is vernietigd door het vuur.

Geen paniek
„Wat is er van jou verloren gegaan?” Het is de meest gestelde vraag onder de studenten. „Zelfs mijn portemonnee lag nog in mijn kamer”, zegt er een. Niemand rept echter over paniek. „Er wordt vaak genoeg een ontruimingsoefening gehouden”, zegt Tim Hilhorst, die aan het einde van zijn tweede jaar zit. „Ik hield een presentatie op de achtste verdieping en dacht: Is het weer zo ver? We liepen eigenlijk allemaal met tegenzin naar beneden. Maar toen we op de zesde verdieping rook tegenkwamen, zijn we naar beneden gerend. Toch bleef iedereen kalm. Het verliep allemaal heel rustig.”

Derdejaarsstudent Thiemen Dorsman is bezig af te studeren aan de faculteit bouwkunde. Hij was op weg naar de bibliotheek om boeken te verlengen. Toen hij bij het gebouw arriveerde, kwam hij niet veel verder. Een medestudent die zijn motorfiets nog wilde redden, werd eveneens tegengehouden. „We zagen dat het heel heftig was.” Toch geloofde hij halverwege de middag nog dat het gebouw of een deel ervan niet zou instorten. „Het is ongeveer vijftig jaar geleden gebouwd voor duizend studenten. Toen er later zo’n 3000 aanmeldingen kwamen, zijn alle verdiepingen voorzien van een tussenverdieping. Daaruit leid ik af dat de constructie van het gebouw stevig genoeg is.”

Hij wordt droevig als hij denkt aan de bibliotheek, met zeer waardevolle historische exemplaren. Voor veel studenten betekent de brand het verlies van werk waar ze soms weken en maanden aan gewerkt hebben. Veel maquettes, werkstukken en presentaties zijn verloren gegaan. Voor mensen die aan het afstuderen zijn is dat een bittere pil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer