Buitenland

Birma houdt referendum ondanks cycloon

Een week na een verwoestende cycloon die tienduizenden mensen het leven heeft gekost, zijn in delen van Birma zaterdag de stemlokalen geopend voor een referendum over een nieuwe grondwet.

ANP/AFP
10 May 2008 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
RANGOON (ANP/AFP) – Een week na een verwoestende cycloon die tienduizenden mensen het leven heeft gekost, zijn in delen van Birma zaterdag de stemlokalen geopend voor een referendum over een nieuwe grondwet. Foto EPA
RANGOON (ANP/AFP) – Een week na een verwoestende cycloon die tienduizenden mensen het leven heeft gekost, zijn in delen van Birma zaterdag de stemlokalen geopend voor een referendum over een nieuwe grondwet. Foto EPA

Het leger heeft de stemming in de zwaarstgetroffen gebieden, zoals de grootste stad Rangoon en de zuidwestelijke delta, twee weken uitgesteld. Maar in andere plaatsen gingen de stembureaus vroeg in de ochtend open alsof het land niet is getroffen door een van de grootste rampen in haar geschiedenis.Het regime heeft oproepen genegeerd om de stemming uit te stellen en zich te concentreren op de 1,5 miljoen mensen die nog steeds wachten op hulp. In 47 districten wordt nu pas op 24 mei gestemd, maar in de overgebleven driehonderd kunnen de inwoners zaterdag stemmen.

Het referendum is de eerste stemming die wordt gehouden in Birma sinds 1990. Dat jaar won oppositieleidster Aung San Suu Kyi met overmacht de verkiezingen. De militaire junta heeft dat resultaat nooit geaccepteerd. De Nobelprijswinnaar staat al jaren onder huisarrest.

Het leger stelt dat de nieuwe grondwet de weg vrijmaakt voor democratische verkiezingen over twee jaar, maar de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi meent dat het de positie van het leger juist zal versterken. Als de grondwet wordt goedgekeurd, komt een kwart van de zetels in beide parlementen in handen van het leger. Ook sommige belangrijke ministeries blijven bezet door militairen. Suu Kyi tenslotte zal geen president kunnen worden – omdat zij getrouwd was met een buitenlander.

Na het sluiten van de stemlokalen worden de stemmen naar de voor de buitenwereld afgesloten hoofdstad Nay Pyi Taw in de jungle van Birma gebracht. Niemand weet wanneer de einduitslag bekend zal worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer