Kiezer: Verdonk duidelijk en anti-Haags
Verdonk dankt haar populariteit aan haar duidelijkheid, haar krachtige persoonlijkheid en vechtersmentailiteit. Haar aanhangers steunen haar omdat ze „de Haagse politiek zat zijn". Ze zien Verdonk als een goede opvolger van Fortuyn.
Dat blijkt uit de (voortaan tweewekelijkse) politieke barometer van Synovate/Interview NSS van vrijdag. Daarin staat Verdonks Trots op Nederland net als twee weken terug op 23 Tweede Kamerzetels.Ook D66 zit elecoraal in de lift. Die partij haalt in de barometer negen zetels, twee meer dan in de vorige peiling en zes meer dan bij de laatste verkiezingen.
Volgens Synovate/Interview NSS zien kiezers D66 als een partij die zich ver houdt van onderbuikgevoelens en zich niet door de waan van de dag laat regeren. De partij is daarmee de tegenpool van Verdonk.
De vier grote partijen staan deze week in de politieke barometer weer op verlies. Het CDA zou uitkomen op 37 zetels, vier minder dan bij de laatste verkiezingen. De PvdA zakt van 33 naar 23 zetels, de SP van 25 naar 18 en de VVD van 22 naar 13.
De PVV zou blijven steken op negen zetels. GroenLinks zou er acht halen (plus 1), de ChristenUnie zes (evenveel als nu). Ook SGP en PvdD zouden met twee zetels hun huidige aantal evenaren.
Volgens de politieke barometer heeft nog maar 30 procent van de bevolking vertrouwen in het kabinet. Vlak na zijn aantreden was dat 43 procent. Bij hoger opgeleiden en mensen uit een hogere welstandsklasse is het vertrouwen groter dan bij lager opgeleiden en personen met een laag inkomen. Bij aanhangers van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA is het vertrouwen ook groter dan bij degenen die op een oppositiepartij stemmen.