Koninklijk Huis

Koningin steekt Estland hart onder de riem

Koningin Beatrix bracht vorig jaar een succesvol staatsbezoek aan Letland. Dit jaar gaat zij naar de twee andere Baltische staten: volgende week naar Estland en in juni naar Litouwen.

W. G. Hulsman
9 May 2008 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
Koninging Beatrix reist woensdag naar Estland. In juni gaat zij naar Litouwen. Vorig jaar mei bezocht zij Letland als eerste van de drie Baltische staten. Foto: koningin Beatrix samen met de Letse president Vike-Freiberga (derde van links) in de universit
Koninging Beatrix reist woensdag naar Estland. In juni gaat zij naar Litouwen. Vorig jaar mei bezocht zij Letland als eerste van de drie Baltische staten. Foto: koningin Beatrix samen met de Letse president Vike-Freiberga (derde van links) in de universit

De koningin bezoekt de drie staten apart. Zo zien de regeringen van de drie landen dat ook het liefst. Al te vaak worden Estland, Letland, Litouwen in één adem genoemd, vinden zij.De drie landen profileren zichzelf liever afzonderlijk: elk streeft de beste contacten met het Westen na, elk probeert de beste handelscontracten binnenhalen. Alleen zo kan de eigen economie maximaal op gang worden gebracht. Daar draait alles uiteindelijk om. Alleen zo is er in het stemhokje steun te krijgen voor het beleid, redeneren politici.

De Britse koningin Elizabeth liet zich er niet van weerhouden in 2006 alle drie de staten achter elkaar te bezoeken. Zij deed in vijf dagen Litouwen, Letland en Estland aan.

Overheersing
Koningin Beatrix reist woensdag af naar de Estlandse hoofdstad Tallinn. Daar wordt zij welkom geheten door president Toomas Hendrik Ilves en zijn vrouw op het presidentieel paleis. Aansluitend ontmoet zij premier Andrus Ansip en de voorzitster van het parlement, Ene Ergma. ’s Avonds krijgt koningin Beatrix een staatsbanket aangeboden.

Estland zal zichzelf vooral neerzetten als een modern, op het Westen gericht land. De Baltische staten liggen gevoelsmatig ver naar het oosten, maar dat beeld bestrijden de Esten graag: de hoofdstad Tallinn ligt op nog geen 100 kilometer van de Finse hoofdstad Helsinki.

Vooral sinds de verzelfstandiging in 1991 kijken de Esten meer naar Europa dan naar Moskou. De onafhankelijkheid bracht een kentering teweeg. De Esten presenteren zich zelfverzekerd als land met economische kansen.

Estland is door de eeuwen heen door verschillende volken overheerst: Denen, Zweden, Polen en Russen. In 1940 namen de Russen Estland in. Na de val van het communisme ging Estland zijn eigen weg.

In 2004 resulteerde dat in toetreding tot de Europese Unie. Voor koningin Beatrix is dat ook een van de redenen om het land te bezoeken. Als overtuigd Europees denkster wil zij graag alle nieuwe EU-staten bezoeken om ze een hart onder de riem te steken.

Eiland
Op de tweede dag van het staatsbezoek doet de koningin het historische centrum van de hoofdstad aan. De burgemeester ontvangt haar in het stadhuis en maakt een wandeling met haar door het centrum. Tallinn staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra van Europa. De stad heeft een stadsmuur met 26 verdedigingstorens, een oud klooster, oude kerken en een statig stadhuis. In het architectuurmuseum krijgt koningin Beatrix uitleg over de ontwikkelingen van Tallinn anno 2008.

’s Middags kan koningin Beatrix haar hart ophalen in het hypermoderne kunstmuseum KUMU. Ook ontmoet zij de Nederlandse gemeenschap in Estland, vast onderdeel van staatsbezoeken.

De derde dag van het bezoek brengt de koningin door op het eiland Saaremaa, voor de kust van Estland in de Oostzee. De hoofdplaats van het eiland is Kuressaare. Daar plant de koningin een boom in een park en bezoekt zij een kasteel. Ook discussieert zij over de demografische ontwikkelingen op het eiland. Met een bezoek aan een school sluit zij haar reis door Estland af. Het regeringsvliegtuig PH-KBX vliegt vrijdag vanaf het vliegveld van Kuressaare rechtstreeks terug naar Nederland.

Estland in cijfers

Staatsvorm: republiek

Bevolking: 1,3 miljoen inwoners

Groepen: Esten (68 procent), Russen (25,7 procent), Oekraïeners (2,1 procent), Wit-Russen (1,2 procent) en Finnen (0,8 procent)

Oppervlakte: 45.000 vierkante kilometer (iets groter dan Nederland)

Hoofdstad: Tallinn (396.010 inwoners)

Landschap: vlak, veel land- en bosbouwgrond, 1500 eilanden, 1000 meren en 7000 rivieren en riviertjes

Taal: Estisch, verwant aan het Fins, niet aan het Litouws, Letlands of Russisch

Munteenheid: Estlandse kroon (de regering wil de euro graag invoeren)

Economie: technologie, voeding, metaal, chemie en bosbouw

Religie: luthers (30 procent), Russisch-orthodox (28), rooms-katholiek (3); circa 20 procent van de Esten is niet-religieus

Estlandse gerechten: gemarineerde paling, bloedworst en zuurkool met varkensvlees

Agenda

  • Prinses Máxima overhandigt dinsdag 13 mei een lespakket over het verstandig leren omgaan met geld aan leerlingen van basisschool De Rietkraag in Nieuwkoop.

  • Prinses Margriet verricht woensdagochtend 14 mei in dierenpark Burgers’ Zoo in Arnhem de officiële openingshandeling van Rimba, een leefgebied voor Maleisische diersoorten.

  • Prinses Máxima is vrijdagavond 16 mei in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij de prijsuitreiking van de wedstrijd Inspiratie voor Integratie 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer