Hezbollah: Regering verklaart ons de oorlog
BEIROET (ANP) – De Libanese oppositiepartij Hezbollah vindt dat de regering haar de oorlog heeft verklaard door het communicatienetwerk van de sjiitische groepering illegaal te verklaren. Dat zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah donderdag.
Door hevige gevechten donderdag tussen Hezbollah-aanhangers en regeringsgezinde relschoppers vielen zeker vijf doden, aldus Arabische media. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft alle partijen opgeroepen de rust te bewaren.
Nasrallah zei dat Hezbollah desnoods massaal naar de wapens zal grijpen om zichzelf te verdedigen. Nasrallah beloofde in een videoboodschap „de handen af te snijden” die proberen het telecommunicatienetwerk te ontmantelen. „We beginnen nu aan een volledig nieuw tijdperk”, concludeerde de Hezbollah-leider.Kort na de toespraak waren de eerste schoten en explosies in Beiroet te horen. Eerder op de dag was het al tot gewelddadigheden tussen aanhangers van Hezbollah en supporters van de prowesterse regering gekomen. In de oostelijke Bekaavallei, een bolwerk van Hezbollah, vielen hierbij vier gewonden, meldde de Arabische zender al-Jazeera.
In de hoofdstad Beiroet is de spanning om te snijden. Veel scholen, winkels en kantoren zijn dicht, evenals het internationale vliegveld. De bevolking is begonnen met het hamsteren van levensmiddelen. De oppositie heeft wegblokkades opgeworpen. Het leger bezet cruciale punten in de stad. Het riep op tot kalmte en waarschuwde dat het voortduren van de huidige crisis de eenheid van het leger bedreigt.
Al bijna anderhalf jaar verkeert Libanon in een diepe politieke crisis. De pro-Syrische Hezbollah en haar bondgenoten, onder wie de christelijke oud-generaal Michel Aoun, staan lijnrecht tegenover de regering, bestaande uit soennitische, druzische en christelijke partijen. De oppositie eist een beslissende stem in regeringszaken. Door de slepende crisis, de enstigste sinds de burgeroorlog van 1975-1990, zit het land al sinds november zonder staatshoofd.
Woensdag kwam het tot gevechten tussen gewapende soennieten en sjiieten. Ze gingen elkaar te lijf met stenen, automatische geweren en granaten. Tien mensen raakten gewond. Vakbonden hadden deze dag opgeroepen tot een algemene staking. Ze eisen verhoging van het minimumloon als compensatie voor prijsstijgingen. De staking liep al snel uit op gewelddadigheden.
De spanningen tussen Hezbollah en de regering waren dinsdag al hoog opgelopen nadat de regering het telecommunicatienetwerk van Hezbollah na nachtelijk beraad onwetting had verklaard. Ook zou Hezbollah in het geheim spionagecamera’s hebben opgehangen op de internationale luchthaven van Beiroet, een aantijging die Hezbollah ontkent. De regering ontsloeg het hoofd van beveiliging van de luchthaven.