Arafat presenteert deel nieuwe kabinet
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft woensdag op een bijeenkomst van het Centrale Comité van zijn Fatah-partij enkele leden van zijn nieuwe kabinet gepresenteerd.
Arafat maakte ook bekend dat minister van Justitie Abdel Razak Yehiyeh niet terugkeert in de nieuwe ploeg, die hij over enkele dagen compleet hoopt te hebben. Palestijnse bronnen hebben dit bekendgemaakt.
Arafat zei dat de in juni benoemde Yehiyeh wordt opgevolgd door Hani al-Hassan, een trouwe bondgenoot van de Palestijnse leider, aldus de bronnen. De benoeming van Yehiyeh werd beschouwd als een stap in de richting van hervorming van de vele Palestijnse veiligheidsdiensten, die voorheen onder Arafat vielen.
Een ander nieuw gezicht in het kabinet, minister van Financiën Salam Fayad, behoudt zijn functie, net als de veteranen Saeb Erekat en Nabil Shaath, zeiden de bronnen. Fayad is een econoom met brede internationale ervaring en wordt door velen beschouwd als een sleutelfiguur voor hervormingen.
Het kabinet werd op 11 september gedwongen zijn ontslag in te dienen, toen bleek dat het parlement op het punt stond het kabinet weg te stemmen op grond van beschuldigingen van corruptie en inefficiëntie. Arafat zou het nieuwe team op 25 september presenteren, maar dat bleek onmogelijk als gevolg van een inval van het Israëlische leger in zijn hoofdkwartier in Ramallah.
De Palestijnse leider staat onder grote internationale druk omdat men wil dat hij zijn regering hervormt. De Verenigde Staten en Israël eisen een reorganisatie van de verschillende veiligheidsdiensten, opdat een orgaan in het leven wordt geroepen dat een halt kan toeroepen aan het terrorisme.
Zestien Palestijnen, onder wie negen kinderen, zijn woensdag door Israëlische soldaten neergeschoten in het zuiden van de Gazastrook. Onder de zwaargewonden zijn een kleuter van drie, een kind van elf en een kind van twaalf jaar oud. Tanks openden het vuur in Rafah onder meer op een school die wordt beheerd door de Verenigde Naties.
De Israëlische premier Sharon is intussen in Washington aangekomen voor gesprekken met de Amerikaanse president Bush. Het is de zevende keer sinds Sharon anderhalf jaar geleden regeringsleider werd dat hij met de voornaamste bondgenoot in het Witte Huis overlegt.
De Amerikanen hebben volgens Israëlische media voor Amerikaanse begrippen fel geprotesteerd tegen het hoge aantal burgerslachtoffers die de Israëlische soldaten onder Palestijnen maken. De operaties in de Palestijnse gebieden veroorzaken de laatste weken vrijwel dagelijks tal van slachtoffers onder kinderen.
Onder de gespreksonderwerpen is volgens waarnemers een mogelijk terughoudender optreden van de Israëlische bezettingsmacht, in de aanloop naar een Amerikaanse aanval op Irak. Bush wil ook praten over eventuele reacties van de Joodse staat indien dat land wordt getroffen door Iraaks vuur in geval van oorlog.
Vlak voor de gesprekken tussen Sharon en Bush woensdag begonnen, beklemtoonde een Amerikaanse regeringswoordvoerder dat „het de verantwoordelijkheid van Israël is zich rekenschap te geven van de humanitaire noden van het Palestijnse volk.”