„Wietbendes harder aanpakken”
Het openbaar ministerie moet de „zware jongens” in de wietteelt harder aanpakken. De grote bazen blijven op dit moment te veel buiten schot, „terwijl het nog steeds eenvoudig is om een wietplantage op te zetten.”
Dat schrijft de top van het OM, het college van procureurs-generaal, in het woensdag gepresenteerde Jaarbericht 2007. Voorzitter mr. H. Brouwer zegt zwaarder te willen inzetten op de aanpak van de georganiseerde criminaliteit achter de wietteelt in woonhuizen. Beslag leggen op vermoed crimineel vermogen beschouwt hij als kansrijke strategie. Op die manier is ook de vastgoedfraude aangepakt, stelt Brouwer. Legalisering van softdrugs ziet hij in geen enkel opzicht als remedie. „Te gemakkelijk”, aldus Brouwer woensdag.Al in 2006 drongen zes zuidelijke politiekorpsen er bij het ministerie van Justitie op aan de rol van georganiseerde misdaadbendes in de wietteelt te onderzoeken. Vorig jaar resulteerde dit in een alarmerend rapport. Daaruit bleek dat de softdrugssector zich in gewelddadigheid nauwelijks nog onderscheidde van het harddrugscircuit. Dit leidde er echter nog niet toe dat opsporingsautoriteiten meer prioriteit gaven aan het oppakken van wietbendes.
Het OM constateert een „opvallende toename” in het aantal meisjes dat het criminele pad op gaat. Alleen al het afgelopen jaar steeg het aantal met 11,1 procent ten opzichte van 2006. In totaal kwamen 6600 meisjes vorig jaar in aanraking met politie en justitie.
Ook de trend van de laatste jaren dat steeds meer minderjarigen crimineel worden, zette vorig jaar door. In 2006 werden nog 35.600 jongeren betrapt op illegale activiteiten. Vorig jaar waren dat er 37.900.
Brouwer zei woensdag dat zijn verwachting dat de jeugdcriminaliteit zou afvlakken, niet is uitgekomen. Hij heeft er ook nog geen verklaring voor waarom meisjes zich steeds vaker in de criminaliteit manifesteren. „Daar gaan we de komende tijd naar kijken”, vertelt Brouwer. „Wat je wel ziet is dat meisjes zich steeds vroeger volwassen gaan gedragen en als gevolg daarvan dus ook vroeger crimineel verdrag tonen.”
Mogelijk speelt de welvaart in de samenleving een rol, aldus Brouwer. „Die zorgt voor verleidingen. Om het probleem aan te pakken gaan we eerder ingrijpen en sneller straffen en berechten. Dat heeft het meeste effect om herhaling te voorkomen.”