Ruimte voor rivier lastig te realiseren
De realisatie van overloopgebieden langs de grote rivieren is in de praktijk een stuk lastiger dan voorzien. Niet alleen werken agrariërs lang niet altijd mee, ook de Raad van State is zeer streng.
Het hoogste rechtscollege besloot woensdag dat de gemeente Drimmelen en het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant geen dijken meer mogen doorsteken in natuurgebied de Zuiderklip. De Raad verwierp het bestemmingsplan, mede omdat er geen milieueffectrapportage is opgesteld.De gemeente en het college willen de Zuiderklip bij hoogwater als overloopgebied voor de Bergsche Maas gebruiken en het gebied aansluiten op bestaande Biesboschkreken. De huurster van een recreatiewoning in het natuurgebied maakte hier bezwaar tegen. Volgens haar wordt de natuur in het gebied verstoord door het plan en zou vuil water uit de Maas het gebied binnen kunnen dringen. De Raad heeft nu geoordeeld dat dit niet kan worden uitgesloten.
Juist woensdag werd aan de noordzijde van de Biesbosch wél een overloopgebied gerealiseerd: prins Willem-Alexander groef daar de laatste dijkverbinding tussen de Werkendamse polder Noordwaard en de Merwede weg. Bij hoogwater houden de inwoners van onder meer Dordrecht en Gorinchem daardoor eerder droge voeten.
Ondanks de feestelijke bijeenkomst zijn veel voormalige bewoners van de polder niet tevreden met de afhandeling door het Rijk. De financiële tegemoetkoming zou tekortschieten, ondanks eerder gedane beloften. Voor toekomstige projecten in de Noordwaard hebben bewoners al laten weten te blijven vechten tot het einde.