Economie

Problemen voor Ford en General Motors

Autoproducent Ford boekte in het derde kwartaal in de VS een winst van 220 miljoen dollar (225 miljoen euro), maar wereldwijd verloor het bedrijf 326 miljoen dollar. Ook General Motors kampt met problemen.

Van onze correspondent
17 October 2002 08:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Het resultaat van Ford was voornamelijk het gevolg van de afschrijving van het verlies op de teleurstellende verkoop van Kwik-Fit, een Britse keten van reparatiewerkplaatsen. Het financieel instituut Standard & Poor’s maakte woensdag bekend Fords kredietwaardigheid -momenteel BBB-plus- eventueel te verlagen. Eerder had Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van General Motors al verlaagd van BBB-plus tot BBB. In beide gevallen noemt het instituut de teleurstellende opbrengsten van de pensioenfondsen van de autoproducenten als een belangrijke factor voor de verminderde kredietwaardigheid.

Verder wordt de moordende prijzenslag genoemd, waarbij Amerikaanse kopers renteloze financieringen wordt aangeboden. Dit betekent in feite dat beide bedrijven hun auto’s aanbieden tegen sterk gereduceerde prijzen, hetgeen een duidelijke invloed heeft op de winstcijfers.

Bij Ford noemde Standard & Poor’s ook nog de talrijke technische problemen bij Ford-producten waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Deze problemen leiden tot gratis reparaties plus massale schadeclaims, die het bedrijf honderden miljoenen dollars kunnen gaan kosten.

De markt reageerde niet verheugd op de bezorgdheid van Standard & Poor’s. Het aandeel Ford zakte 61 dollarcent (6,9 procent) en sloot de dag af op 8,26 dollar. Wanneer Standard & Poor’s Fords kredietwaardigheid inderdaad verlaagt, zal dat een verdere daling van de koers tot gevolg hebben. Praktisch betekent dit extra kosten voor Ford, dat voor leningen meer zal moeten betalen.

Het aandeel van General Motors zakte met 2,56 dollar oftewel 7 procent en eindigde op 34,14 dollar. „Beide bedrijven zitten met een overcapaciteit die nog steeds niet is weggewerkt en ze beginnen langzamerhand ook de consequenties te voelen van hun renteloze financieringen. Dat kan niet lang blijven duren, zoals Standard & Poor’s al aangeeft”, aldus James Clark, marktanalist van de bank Credit Suisse First Boston in New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer