Peking verscherpt veiligheidsbeleid
Het stadsbestuur van Peking heeft met het oog op de Olympische Spelen de veiligheidsmaatregelen verscherpt rond het Plein van de Hemelse Vrede, dat in 1989 centraal stond bij de betogingen van de door het leger met harde hand onderdrukte democratiseringsbeweging.
Vuurwapens, explosieven, messen en dergelijke zijn er verboden. Ook is het voortaan mogelijk er mensen te fouilleren, voertuigen te doorzoeken en menigten te verspreiden. De maatregelen werden vorige maand al genomen, maar pas maandag bekendgemaakt.De Olympische Spelen worden officieel niet bij naam als reden genoemd, maar de maatregelen vallen samen met een algehele verscherping van het veiligheidsbeleid in en rond Peking in verband met de Spelen. Aan het plein staat het Chinese parlementsgebouw. Recentelijk was het plein het toneel van demonstraties van de verboden beweging Falun Gong en betogers voor Tibetaanse onafhankelijkheid.
China liet eerder weten dat het tijdens de spelen rechtstreekse tv-uitzendingen vanaf het plein niet zal toestaan. Dat was een belangrijke tegenvaller voor buitenlandse media die veel geld neertelden voor de tv-rechten op de spelen en van plan waren het plein als achtergrond voor uitzendingen te gebruiken.
Er is in het algemeen sprake van een verscherping van het beleid tegenover buitenlanders. Mensen die eerder zonder problemen een visum ontvingen, kregen nul op het rekest. Buitenlanders in China kregen bezoek van veiligheidsagenten die verblijfsvergunningen wilden inzien. Internationale scholen moesten extra informatie over stafleden verstrekken.
De Nepalese politie heeft maandag ingeslagen op Tibetaanse ballingen en monniken die voor de Chinese ambassade in de hoofdstad Kathmandu protesteerden tegen het Chinese beleid aangaande Tibet. Zeker een van de betogers liep hoofdletsel op. De politie zei ongeveer 120 personen te hebben gearresteerd.
De politie wilde per se voorkomen dat betogers de hoofdingang van de ambassade binnendrongen. Toen een kordon agenten onder de voet dreigde te worden gelopen, werd met bamboestokken op de actievoerders ingeslagen.
Tibetanen protesteren sinds 10 maart, toen het in Tibet tot hevige onlusten kwam, bijna dagelijks in Nepal. Daarbij worden geregeld mensen opgepakt, maar de meeste arrestanten worden ook snel weer vrijgelaten.
Nepal laat Tibetaanse vluchtelingen toe en laat ze als balling blijven of naar India gaan. Ze mogen evenwel geen politieke activiteiten ontplooien.