Economie

Voedselcrisis beangstigt bankiers

De voedselcrisis is een groot probleem, dat de wereldeconomie in zijn greep houdt en de inflatie aanjaagt. Dat stelden vertegenwoordigers van ’s werelds invloedrijkste centrale banken gisteren vast op de tweemaandelijkse Global Economy Meeting in de Zwitserse stad Basel.

Redactie economie
6 May 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Foto EPA
Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Foto EPA

Met een stijging van meer dan 40 procent in een jaar staat de voedselprijs hoog op de agenda van de centrale banken. „De druk op de voedselprijzen is een wereldwijd probleem, maar dit kan niet opgelost worden met monetaire middelen”, zei Slawomir Skrzypek, president van de Poolse Nationale Bank.Volgens Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), groeit de wereldeconomie nog steeds hard dankzij opkomende economieën, zoals China. De Fransman sprak echter wel over een wereldwijde „significante inflatie.” „Dit is geen moment van voldoening”, aldus Trichet.

In China steeg de inflatie in het eerste kwartaal van 2008 naar 8 procent. „Het is nog te vroeg om van een trend te spreken”, zei Zhou Xiaochuan, president van de Chinese centrale bank. Zou ontkende dat de inflatie te maken zou hebben met de economische prestaties van zijn land.

De milieuorganisaties Greenpeace en Friends of the Earth stellen dat de productie van genetisch gemodificeerd voedsel geen oplossing is voor de voedselcrisis. Genvoedsel wordt vaak gezien als een mogelijke oplossing voor de heersende voedselcrisis, omdat het de voedselproductie verhoogt. „Dat is echter een valse oplossing. In de Verenigde Staten worden veel gengewassen verbouwd, maar de voedselprijzen dalen niet”, aldus Helen Holder, campagnevoerder bij Friends of the Earth, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.

De organisaties pleiten tegen Europees genvoedsel. Er zou veel weerstand uit de lidstaten en van de publieke opinie zijn. Bovendien zeggen de milieuorganisaties dat wereldwijd wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gemodificeerd voedsel schadelijk is voor gezondheid en milieu.

Morgen vergadert de Europese Commissie over het Europees genvoedselbeleid. „Commissievoorzitter Barroso is in de hoek gedrukt”, aldus campagnevoerder Marco Contiero van Greenpeace. Hij vindt dat de Commissie zich niet langer kan verschuilen achter de Europese voedselautoriteit EFSA.

De onderzoeken die EFSA verricht naar genproducten zouden vaak niet volgens de regels worden uitgevoerd en onvolledig zijn. Onderzoeken van de Wereldhandelsorganisatie hebben volgens Contiero vaak een negatievere uitkomst dan die van EFSA. „De Commissie moet de bezwaren van wetenschappers en de lidstaten onder ogen zien”, zegt hij.

Naar verwachting zal de Europese Commissie morgen geen toestemming geven om bepaalde varianten gemodificeerde maïs en een BASF-aardappelsoort te verbouwen in Europa. Volgens Greenpeace beëindigt Oostenrijk in ruil daarvoor misschien een verbod op genetisch gemodificeerd voedsel. Dat verbod is omstreden. Het Europese Hof van Justitie beoordeelt het Oostenrijkse verbod momenteel omdat het mogelijk in strijd is met Europees recht.

Bij voedselrellen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn gisteren twee doden gevallen. Tienduizenden Somaliërs trokken relschoppend door de stad uit ongenoegen over de hoge voedselprijzen. Soldaten schoten op de demonstranten, vertelden ooggetuigen. Honderden winkels sloten hun deuren en autoruiten werden ingegooid. Verscheidene mensen raakten gewond.

De rellen begonnen toen vrouwen en kinderen demonstreerden tegen handelaren en kooplieden die hun oude bankbiljetten van 1000 shilling niet meer accepteerden, omdat deze inflatie zouden veroorzaken. Snel daarna stroomden de straten vol met stenengooiende mensen.

PvdA-Europarlementslid Thijs Berman wil een topconferentie over de voedselcrisis met ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Financiën van de 27 EU-landen. Berman drong daar gisteren op aan bij EU-commissaris Michel (Ontwikkelingssamenwerking). De PvdA’er wil een Europees actieplan tegen de hoge voedselprijzen. Hij bepleit dubbel zoveel voedselhulp voor arme landen, waar de honger toeneemt door de duurdere rijst, graan en andere voeding.

De Aziatische Ontwikkelingsbank (AsDB) moet zijn kersverse strategisch plan voor de komende twaalf jaar grondig bijsturen. De vierdaagse jaarvergadering van de AsDB, die vandaag werd afgerond, moest Strategie 2020 in het zonnetje zetten, een meerjarenplan waarin de instelling een nieuwe visie op armoedebestrijding in Azië uit de doeken doet.

Maar het plan biedt geen antwoord op de voedselcrisis. De tekst, die in maart werd goedgekeurd, heeft het nauwelijks over steun aan de landbouwsector. Toch woont het leeuwendeel van de 600 miljoen Aziaten die moeten rondkomen met minder dan 1 dollar per dag op het platteland. De meesten van hen zijn boeren of landarbeiders.

De Aziatische Ontwikkelingsbank kreeg er op de vergadering in Madrid duchtig van langs. De stijgende voedselprijzen bedreigen de armoedebestrijding”, stelde de Indiase staatssecretaris voor Financiën Subba Rao. „Voedselveiligheid moet een plaats krijgen in de langetermijnstrategie.” „Noodmaatregelen zullen de voedselcrisis niet oplossen”, viel Supachai Panitchpakdi hem bij, de secretaris-generaal van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad). „We moeten weer meer investeren in plattelandsontwikkeling.”

Meer over
Voedselcrisis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer