Wij Beatrix, enz. enz. enz.
„Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.”, zo beginnen de Nederlandse wetten. Het enz. enz. enz. is om praktische redenen toegevoegd. Het is lastig iedere keer al de titels van het staatshoofd te moeten herhalen. De andere -slapende- titels van de koningin zijn zodoende vrij onbekend. Een overzicht van de herkomst van de volledige naam.
Koningin der Nederlanden - De titel Koningin der Nederlanden is in 1815 ingevoerd toen Nederland een Koninkrijk werd.Prinses van Oranje-Nassau - De graven van Nassau mogen zich sinds 1544 prins(es) van Oranje noemen, toen René van Chalon zijn erfenis aan de latere Willem I naliet.
Prinses van Lippe-Biesterfeld - Prins Bernhard was een Van Lippe-Biesterfeld. De prinsessentitel ging ook naar zijn dochters.
Markiezin van Veere en Vlissingen - Willem van Oranje kocht het markiezaat in 1581 uit politieke overwegingen. Hij kreeg er twee stemmen door in de Staten van Zeeland.
Gravin van Buren, gravin van Leerdam - Deze graafschappen kwamen in handen van de Oranje-Nassaus toen Willem van Oranje in 1551 met Anna van Egmond van Buren, gravin van Buren en Leerdam trouwde.
Gravin van Culemborg - Het bestuur van Nijmegen schonk het graafschap Culemborg in 1748 aan Willem IV nadat hij kort daarvoor stadhouder was geworden.
Gravin van Dietz - Al in de 13e eeuw kwam dit graafschap -bij Frankfurt- in handen van de Nassaus. Napoleon ontnam het de familie in 1806. De titel bleven de Oranje-Nassaus wel voeren.
Gravin van Katzenelnbogen - Johan van Nassau kocht Katzenelnbogen in 1302. Na veel gesteggel kreeg de vader van Willem van Oranje de titel in handen. Het grondgebied -bij Frankfurt- liep hij mis.
Gravin van Spiegelberg - De Friese Stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz erfde in 1642 het graafschap Spiegelberg van zijn moeder. Koning Willem I verkocht het graafschap -onder Hannover- in 1819, maar bedong dat hij de titel mocht blijven voeren.
Gravin van Vianden en vrouw van Daasburg - Vianden kwam in 1417 door een erfenis in handen van Engelbrecht I van Nassau. In 1786 verloren de Oranje-Nassaus Vianden -nu Luxemburg- na een inval van de Fransen. De titel bleven de Oranjes echter voeren.
Burggravin van Antwerpen - Engelbrecht II van Nassau verwierf dit gebied in 1499.
Barones van Beilstein - Beilstein behoort tot de oorspronkelijke bezittingen van de Nassaus. Koning Willem I stond deze baronie -bij Koblenz- in 1825 af aan een andere tak van het Huis Nassau. De titel mocht hij blijven voeren.
Barones van Breda - In 1403 kwam dit gebied in handen van de Nassaus.
Barones van Cranendonk, Barones van IJsselstein en barones van Eindhoven - De heerlijkheden Cranendonck, IJsselstein en Eindhoven kwamen in handen van de Oranje-Nassaus toen Willem van Oranje in 1551 huwde met Anna van Buren.
Barones van het Land van Cuijk en barones van de stad Grave - Filips II van Spanje verpandde dit gebied in 1559 aan Willem van Oranje.
Barones van Diest - Engelbrecht II van Nassau kreeg door ruil Diest -nu België- in handen.
Barones van Liesveld - De Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau-Dietz kocht dit gebied in 1636.
Barones van Warneton of van Waasten - Deze baronie -nu op de grens van België en Frankrijk- kwam via de Luxemburgse tak van de Nassaus in bezit van de familie.
Vrouwe van Baarn, vrouwe Ter Eem en Vrouwe van Soest - Stadhouder Willem III van Oranje-Nassau kocht in 1674 het gebied rond het huidige Paleis Soestdijk. De Staten van Utrecht verhieven Baarn, Ter Eem, Soest en Eemnes tot heerlijkheid.
Vrouwe van Bredevoort - Prins Maurits veroverde het stadje Bredevoort in 1597. Stadhouder Willem III kreeg de heerlijkheid later van de Staten van Gelre als geschenk.
Vrouwe van Borculo en vrouwe van Lichtenvoorde - Prins Willem V kocht deze heerlijkheden in 1777 van een Poolse prins.
Vrouwe van Bütgenbach, vrouwe van Sankt Vith - Engelbrecht I van Nassau kreeg Bütgenbach in 1417 door erfenis in bezit.
Vrouwe van Geertruidenberg, vrouwe van Klundert, vrouwe van Steenbergen - Het huwelijk van Engelbrecht I van Nassau met de rijke Johanna van Polanen bracht ook deze titel in 1403 binnen de familie.
Vrouwe van Hooge en Lage Zwaluwe - Willem van Oranje erfde deze heerlijkheid net als het Prinsdom Oranje van René van Chalon.
Vrouwe van ’t Loo - Stadhouder Willem III kocht Het Loo bij Apeldoorn met de jachtrechten in 1684.
Vrouwe van St. Maartensdijk - Anna van Buren bracht ook dit Zeeuwse bezit binnen de familie.
Vrouwe van Montfort, vrouwe van Naaldwijk, vrouwe van Polanen - Johanna van Polanen was een gewilde bruid voor Engelbrecht I van Nassau. Ook deze heerlijkheden kwamen onder zeggenschap van de familie.
Vrouwe van Turnhout - Na de dood van prins Frederik Hendrik -zoon van Willem van Oranje- nam zijn vrouw Amalia van Solms de heerlijkheid in bezit voor haar zoon, de latere stadhouder Willem II.
Vrouwe van Willemstad - De staten van Holland schonken de Heerlijkheid Willemstad in 1584 aan Willem van Oranje, als dank voor het stichten en versterken van de stad.
Vrouwe van Zevenbergen - De heerlijkheid Zevenbergen kreeg Amalia van Solms in 1647 van Filips IV van Spanje.
Erf- en vrijvrouwe van Ameland - Amalia van Anhalt-Dessau, de weduwe van de Friese stadhouder Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz kocht het eiland voor haar zoon Johan Willem Friso.
Agenda
Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Balkenende zijn zondagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven zal de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen bijwonen.
Op 5 mei is de koningin met de premier ’s avonds in Amsterdam bij de afsluiting van de viering van bevrijdingsdag. Zij woont het traditionele concert op de Amstel bij.
Koningin Beatrix brengt dinsdag 6 mei een streekbezoek aan de provincie Drenthe.
Prins Willem-Alexander is dinsdag 6 mei gastspreker tijdens een vormingscongres voor medewerkers van de Bestuursdienst van de Gemeente Amsterdam.
Woensdagmiddag 7 mei is prins Willem-Alexander bij de opening van het natuurontwikkelingsgebied Noordwaard, ten zuidwesten van Werkendam.
De koningin woont donderdagochtend 8 mei in de Beurs van Berlage te Amsterdam het jubileumprogramma bij van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).