Buitenland

VN stellen taakgroep in voor aanpak voedselcrisis

De Verenigde Naties stellen een taakgroep in om de wereldwijde voedselcrisis aan te pakken. Dat heeft VN-chef Ban Ki Moon dinsdag bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
29 April 2008 22:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:48
De prijs van rijst, suiker en graan is zeker 50 procent hoger dan een jaar geleden. Foto ANP.
De prijs van rijst, suiker en graan is zeker 50 procent hoger dan een jaar geleden. Foto ANP.

Volgens Ban dreigt de wereld geconfronteerd te worden met „wijdverspreide honger, ondervoeding en sociale onrust op een ongekende schaal” als gevolg van de stijgende voedselprijzen. Hij wil een aantal noodmaatregelen nemen om de groeiende voedselcrisis op korte termijn aan te pakken en een aantal structurele maatregelen die de crisis op lange termijn moeten bezweren.De VN-chef hield maandag en dinsdag in het Zwitserse Bern topberaad met 27 internationale organisaties over de groeiende voedselcrisis. De prijs van voedsel is de afgelopen tijd flink gestegen. Dat komt onder meer door de groeiende wereldbevolking en een sterke toename van de verbouw van gewassen die geschikt zijn als biobrandstof. De prijs van rijst, suiker en graan is zeker 50 procent hoger dan een jaar geleden.

Ban zal persoonlijk leidinggeven aan de nieuwe taakgroep om de wereldwijde crisis zo snel mogelijk aan te pakken. De taakgroep zal bestaan uit de hoofden van de VN-organisaties en de Wereldbank. De eerste hulp richt zich op boeren in arme landen die door de hoge kosten van kunstmest en energie in de problemen zijn gekomen, aldus de BBC.

De taakgroep wil 200 miljoen dollar steun geven aan boeren in de meest getroffen landen om zo de voedselproductie op te krikken. Verder moeten landen worden geholpen bij de aankoop van zaden. Hiervoor wil de taakgroep 1,7 miljard dollar uittrekken.

Van zijn kant zal de Wereldbank zijn leningen aan de landbouwsector in Afrika het komende jaar verdubbelen. Bovendien zal de instelling kijken hoe sneller en soepeler geld kan worden uitgeleend.

Op de lange termijn moeten de ontwikkelde landen volgens de VN-topman iets doen aan de subsidies die de handel uit balans brengt. Ook moeten de klimaatverandering en de daaruit voortkomende gevolgen uiteindelijk worden aangepakt, zei hij.

Maar de eerste prioriteit is zo snel mogelijk „de hongerigen te eten geven.” Ban riep daarom alle landen op „snel en ruimhartig” het geldpotje van het VN-wereldvoedselprogramma (WFP) te vullen. De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen. „We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant”, aldus WFP-chef Josette Sheeran. Naar schatting van het WFP kampen 100 miljoen mensen met een tekort aan voedsel. Overigens schat Ban in dat er „later nog geld bij moet.”

Ban heeft met de deelchefs van de VN ook afspraken gemaakt over de middellange en de lange termijn. Klimaatverandering, droogte, veranderende consumptiepatronen in grote ontwikkelingslanden en akkerbouw voor biobrandstof dragen allemaal bij aan de huidige voedselcrisis.

In juni houdt de VN in Rome weer een conferentie over de voedselcrisis. Ban sprak de hoop uit dat veel wereldleiders deze zullen bijwonen. Eerder had de internationale gemeenschap geen oor voor de waarschuwingen van de FAO, zei hij.

Meer over
Voedselcrisis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer