Groede gaat toren inpakken
Inwoners van het Zeeuws-Vlaamse Groede pakken vrijdag de toren van de hervormde kerk op de Markt met lakens in. Twee leden van een stichting die de kerk wil restaureren, hebben onlangs in een tv-programma kijkers opgeroepen lakens te sturen. Voor het inpakken van de zestiende-eeuwse kerktoren zijn ongeveer 400 lakens nodig.
Op deze manier en met andere ludieke acties wil de stichting de aandacht van het Rijk trekken voor de noodzakelijke restauratie van het kerkgebouw. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 1,8 miljoen euro. De benodigde subsidies van de provincie Zeeland en de gemeente Sluis, waarvan Groede deel uitmaakt, zijn toegekend, maar de belangrijkste bijdrage, van Monumentenzorg, blijft door het beperkte budget van de rijksregeling uit.GgiN H-I-Ambacht veertig jaar
De gereformeerde gemeente in Nederland te Hendrik-Ido-Ambacht bestaat deze week veertig jaar. Op 2 mei 1968 werd de gemeente geïnstitueerd tijdens een kerkdienst waarin ds. D. L. Aangeenbrug voorging.
Al sinds 1953, voordat de gemeente officieel werd geïnstitueerd, werden er diensten belegd, als afdeling van de gereformeerde gemeente in Nederland te Albasserdam. Voor deze kerkdiensten werd vijftien jaar lang de bedrijfskantine van de Ambachtse scheepswerf Jonker en Stans gehuurd.
Na de instituering kreeg de gemeente in 1968 een eigen kerkgebouw aan de Roodenburgstraat in Hendrik-Ido-Ambacht. Dit bedehuis werd in de afgelopen veertig jaar enkele keren verbouwd en uitgebreid. Sinds een ingrijpende verbouwing in 1999 biedt het gebouw plaats aan ongeveer 325 kerkgangers. Door een aangrenzende zaal bij de kerk te betrekken, kan het aantal zitplaatsen met vijftig worden uitgebreid. Op dit moment telt de gemeente circa 370 leden en doopleden. Ze is sinds de oprichting vacant.
Zondag wordt een herdenkingsdienst gehouden waarin de consulent van de gemeente, ds. A. Schultink uit Bruinisse, voorgaat. Er wordt dan ook aandacht geschonken aan het 40-jarig ambtsjubileum van oud. J. van den Berg. Deze werd op 2 mei 1968 als diaken bevestigd. Hij dient de gemeente veertig jaar: de eerste jaren als diaken, daarna als ouderling.
Ald Skoalle Driesum
De hervormde gemeente in het Friese Driesum heeft plannen om de Ald Skoalle (oude school) uit te breiden en te renoveren. Het pand, het oudste woonhuis van Driesum, is als rijksmonument aangewezen. Jarenlang heeft het monument als school en als schoolhuis gediend.
Toen in 1787 de brand in een belendende woning (waarschijnlijk Kerkstraat 8) oversloeg op de dorpsschool van Driesum, brandde deze tot de grond toe af. Direct staken de inwoners van Driesum en Wouterswoude (dat nog geen school had) de handen uit de mouwen. Het resultaat: de nieuwe school met onderwijzerswoning werd een dwarshuis onder een breed zadeldak. Boven het venster, dat door roeden in vijfmaal vier ruitjes is verdeeld, is een stichtingsteen aangebracht.
Rond 1854 werd het gebouw aan de zuidzijde naar achteren uitgebreid met een lokalenvleugel. In 1960 had opnieuw een grondige verbouwing en uitbreiding plaats. Aan de zuidzijde is een aanbouw geplaatst met hal, garderobe en toiletten. De voorkamer werd verbouwd tot keuken. Vijftien jaar geleden werd het monumentale pand voor het laatst gerestaureerd. Op een aantal plaatsen is echter scheurvorming opgetreden. Verder is plaatselijk het voegwerk beschadigd of verdwenen en verkeert het schilderwerk in slechte staat. Vooral ramen en stopverf behoeven noodzakelijk onderhoud.
De hervormde gemeente te Driesum heeft besloten het gebouw opnieuw te restaureren. Inmiddels is begonnen met het inpakken van de inventaris en het opslaan ervan elders.
De kosten van de restauratie bedragen zeker 300.000 euro. Door onder andere speciale acties probeert de gemeente een deel van het geld binnen te halen.
Op dit moment wordt de Ald Skoalle gebruikt door onder andere de zondagsschool. Deze staat ook open voor kinderen die van huis uit niet met het christelijke geloof in aanraking komen. Meer informatie: www.hervormddriesum.nl.