Buitenland

Referendum voor openhouden Tempelhof ongeldig

De inwoners van Berlijn hebben zondag in een referendum duidelijk gemaakt weinig belang te hechten aan het openhouden van Tempelhof, de oudste luchthaven van Duitsland. Van de stemgerechtigden stemde 21,7 procent voor het openhouden van het vliegveld.

ANP/DPA/AFP
28 April 2008 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:47

Om het referendum geldig te maken, had zeker 25 procent van de stemgerechtigden zich tegen het sluiten van Tempelhof moeten uitspreken. Van de stemgerechtigden nam 36,1 percent deel aan het referendum. Het was de eerste volksraadpleging die in de hoofdstad werd gehouden.Tegenstanders van de voorgenomen sluiting verzamelden de afgelopen maanden ruim 200.000 handtekeningen, meer dan genoeg om een niet–bindende volksstemming af te dwingen. In een ultieme poging hoopten zij de regering alsnog op andere gedachten te brengen.

De sociaaldemocratische burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, had al eerder gezegd dat hij het resultaat van het referendum zou negeren. Na de bekendmaking van de uitslag zei Wowereit dat duidelijk is geworden dat driekwart van de stemgerechtigden tegen het openhouden van het vliegveld is of dat in ieder geval niet genoeg voorstanders aan het referendum wilden deelnemen. Wowereit riep op tot het respecteren van de wens van de meerderheid.

Het stadsbestuur van sociaaldemocraten en ex–communisten besloot de verliesgevende luchthaven eind oktober te sluiten. De hoogste administratieve rechtbank van de Bondsrepubliek gaf de stad eind vorig jaar definitief gelijk.

Tempelhof is sinds 1923 in gebruik en geldt als oudste verkeersvliegveld van Duitsland. De nazi’s maakten destijds van Tempelhof de modernste en grootste luchthaven ter wereld. Nog steeds is het een van de omvangrijkste bouwwerken van West–Europa.

In 1948/49 was de luchthaven spil in een non–stop luchtbrug voor het westen van Berlijn, nadat de Sowjet–Unie een blokkade rond dat deel van de stad had opgeworpen. Bijna een jaar lang voorzagen de Amerikanen en hun bondgenoten de West–Berlijners van brandstof, voedsel, kleding en medicamenten. Om de negentig seconden landde een vliegtuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer