VVD dreigt met harde motie tegen Albayrak
De VVD in de Tweede Kamer overweegt een motie van afkeuring of van wantrouwen in te dienen tegen staatssecretaris Albayrak van Justitie. VVD–Tweede Kamerlid Henk Kamp heeft een spoeddebat over illegale Chinezen woensdag rond het middaguur laten schorsen om met zijn fractie te overleggen over een motie tegen de PvdA–bewindsvrouw.
Kamp wil „een politiek oordeel" vellen over de staatssecretaris, omdat zij ondanks een verzoek van de Tweede Kamer niet alles zou hebben gedaan om te voorkomen dat een groep illegale Chinezen opnieuw uit het zicht verdwijnt. Hij noemt de aanpak van Albayrak „zeer onbevredigend."Volgens de VVD had de staatssecretaris de 770 Chinezen die zich kortgeleden onverwacht hebben gemeld voor een verblijfsvergunning, moeten opsluiten om te voorkomen dat ze opnieuw zouden verdwijnen. Ongeveer 300 van hen zijn alweer verdwenen en Albayrak weet niet waar ze zijn.
De staatssecretaris stelde in het debat dat ze alles heeft gedaan wat juridisch mogelijk is om te voorkomen dat de Chinezen opnieuw in de illegaliteit zouden belanden. Daarbij heeft ze niet alleen de wet bekeken, maar ook de jurisprudentie van de Raad van State. Het uitgangspunt van het asielbeleid is en blijft volgens Albayrak dat asielzoekers tijdens de behandeling van hun aanvraag niet worden opgesloten.
Detentie behoort pas tot de mogelijkheden als er zicht is op uitzetting, aldus de staatssecretaris. De VVD en de PVV menen echter dat het op basis van de Vreemdelingenwet wel degelijk mogelijk is om asielzoekers tijdelijk vast te zetten.
De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn er niet gelukkig mee dat 300 Chinezen ervandoor zijn gegaan, maar steunen Albayrak. De fracties vinden dat ze op basis van de huidige wet– en regelgeving alles heeft gedaan wat ze kon om te voorkomen dat dit zou gebeuren. Oppositiepartij GroenLinks is het daarmee eens.
Het pakket maatregelen van Albayrak bestond onder meer uit het samenbrengen van de Chinezen in drie opvangcentra, waar ze zich twee keer per dag moeten melden. Ook houdt de vreemdelingenpolitie extra toezicht. Iedere Chinees die nu tijdens de aanmeldprocedure wordt afgewezen, gaat volgens Albayrak rechtstreeks naar de vreemdelingenbewaring. Dat geldt niet voor gezinnen met kinderen. Die gaan naar een andere, minder afgesloten locatie.