Buitenland

Olympische vlam op geheime locatie in Australië

CANBERRA, 23 april (AP) – De olympische vlam is woensdag op zijn reis over de wereld in Australië aangekomen en direct naar een geheime locatie overgebracht om activisten het nakijken te geven.

23 April 2008 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:46
CANBERRA - Het vliegtuig met de olympische vlam landde op een streng bewaakte luchtmachtbasis bij Canberra. Foto EPA
CANBERRA - Het vliegtuig met de olympische vlam landde op een streng bewaakte luchtmachtbasis bij Canberra. Foto EPA

Het vliegtuig met de vlam kwam uit Indonesië en landde op een streng bewaakte luchtmachtbasis bij Canberra. Daar werd de vlam onder het geluid van traditionele instrumenten de vliegtuigtrap afgedragen en aan een Aboriginal–leider overhandigd. Agnes Shea, een leider van het Ngunnawal–volk, verwelkomde de vlam ’in de geest van vrede’ namens haar volk ’waarvan de geschiedenis hier teruggaat tot het begin van de tijd’.De vlam zal donderdag door tachtig hardlopers door de Australische hoofdstad Canberra worden gedragen. Langs de route is een metershoog hekwerk geplaatst en honderden politieagenten zullen worden ingezet om ordeverstoringen te voorkomen. Ze hebben een speciale, tijdelijke bevoegdheid gekregen om mensen te fouilleren op zaken als eieren en verfbommen.

Op verschillende plaatsen in de wereld is de fakkelestafette gepaard gegaan met protesten tegen schendingen van de mensenrechten in China. In Parijs en Londen werd de estafette door activisten verstoord.

Woensdagavond hielden zo’n 150 tegenstanders van de Chinese aanwezigheid in Tibet een wake voor de Chinese ambassade in Canberra. In China is de Franse supermarktketen Carrefour doelwit geworden van nationalistische demonstranten die boos zijn over de protesten tijdens de fakkeltocht in Parijs. Op internet worden Chinezen aangespoord Franse producten te boycotten en er is gedemonstreerd bij de Franse ambassade in Beijing.

De directeur van de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China, Jrg Wuttke, waarschuwde woensdag dat een grootschalige boycot zou kunnen leiden tot soortgelijke acties tegen Chinese bedrijven door Europeanen. De secretaris–generaal van de KvK in China wees erop dat Europese supermarktketens in China vooral Chinese producten aan de man brengen.

In Nepal werd een westerse bergbeklimmer gedwongen zijn beklimming van de Mount Everest te beëindigen omdat hij een spandoek bij zich had met daarop de tekst ’Free Tibet’. Het is de bedoeling dat de olympische vlam volgende week door bergbeklimmers de berg op wordt gedragen. Nepal heeft voor de periode 1–10 mei een verbod op beklimmingen in de buurt van de top afgekondigd om anti–Chinese protesten te voorkomen. De Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, ligt op de grens van Nepal en China. De olympische beklimming zal vanaf de Chinese kant plaatsvinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer