Chinees protest tegen Franse supermarkt
Bij tal van winkels van de Franse supermarktketen Carrefour in China is zaterdag en zondag gedemonstreerd, omdat het bedrijf de dalai lama zou steunen.
In een interview met de krant Journal du Dimanche ontkende Carrefourbaas José Luis Duran dat dit het geval is. De krant van de Chinese communistische partij, het Volksdagblad, riep de bevolking zondag naar aanleiding van de protesten op tot kalmte.Behalve tegen Carrefour richtten de demonstranten zich ook tegen de westerse pers, met name tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN, omdat die niet objectief verslag zou hebben gedaan van de recente onrust in Tibet. Behalve in Peking werd in nog zes grote steden gedemonstreerd bij Carrefourwinkels. De voortijdige beëindiging van de olympische fakkeltocht door Parijs, op 7 april, vormde de aanzet tot de protesten.
Zo’n 2 miljoen Chinezen doen boodschappen bij Carrefour en Duran zei dat de reactie van een deel van de klanten niet genegeerd kan worden. „We moeten begrijpen dat de incidenten die de doortocht van de olympische vlam door Parijs hebben verstoord een groot deel van de Chinese bevolking zeer hebben geschokt”, aldus Duran. Hij zei ook dat zijn bedrijf geen enkel politiek of religieus doel steunt en zich niet bezighoudt met de dalai lama, de spirituele leider van de Tibetanen.
Een van de leiders van een demonstratie die werd gehouden in Xi’an zei dat de protesten niet zijn bedoeld om de Chinezen ertoe te bewegen Carrefour te boycotten. In Peking werd behalve bij Carrefour ook gedemonstreerd bij de Franse ambassade en bij een Franse school. De politie joeg de demonstranten bij de ambassade snel weg.
Ook in de Europese steden Berlijn, Parijs, Londen en Manchester betoogden Chinezen zaterdag. In het centrum van de Duitse hoofdstad kwamen een kleine 3000 demonstranten bijeen om hun ongenoegen te uiten over de negatieve beeldvorming van China in de wereld.
De betogers hadden posters en spandoeken bij zich met daarop teksten als ”Persvrijheid is niet de vrijheid om te liegen” en ”Geen politisering van de Olympische Spelen”. De demonstranten storen zich aan de berichtgeving over de mensenrechtensituatie in China en de onderdrukking van Tibet, die niet waarheidsgetrouw zou zijn. Betogers in Londen en Manchester hadden dezelfde boodschap.