Expertisecentrum voor kinderen en media
Het kabinet komt met een expertisecentrum dat is gericht op kinderen en de media. Dit centrum gaat kinderen en jongeren, hun ouders en onderwijzers helpen verstandig en bewust met televisie, internet en andere media om te gaan. Dit moet kinderen mediawijsheid bijbrengen en ze leren niet alles te vertrouwen wat in de media wordt gebracht.
Dat heeft minister Plasterk (Cultuur) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Hij en zijn collega Rouvoet (Jeugd en Gezin) trekken dit jaar 500.000 euro uit voor het Mediawijsheid Expertisecentrum, dat wordt gevestigd in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Voor 2009 en 2010 besteedt het kabinet tenminste 1 miljoen euro per jaar aan het instituut.In de openbare bibliotheken komen loketten waar gezinnen en leraren fysiek terechtkunnen voor informatie over kinderen en de rol van kranten, tijdschriften, televisie– en radioprogramma’s en websites. „Media zouden een bredere verantwoordelijkheid moeten dragen voor de effecten van hun aanbod op de jeugd", aldus de regering. Het is volgens het kabinet aan de makers en niet aan de politiek om te bepalen wat de inhoudelijke grenzen zijn. Organisaties uit het onderwijs en de media worden samen verantwoordelijk voor het nieuwe centrum.
Het kabinet besloot verder dat de Nicam, de organisatie achter de Kijkwijzer, films, dvd’s en televisieprogramma’s voortaan ook gaat classificeren voor kinderen tot 9 jaar. Tot nu toe beoordeelt de Kijkwijzer of films en programma’s geschikt zijn voor kinderen tot 6 jaar, 12 jaar, 16 jaar of alle leeftijden. De ministers vinden het gat tussen 6 en 12 jaar echter te groot.
Het Commissariaat voor de Media controleert geregeld of de omroepen zich aan de leeftijdsgrenzen houden. Het kabinet gaat daarnaast onderzoeken of bioscopen, videotheken en winkels dit ook doen.