Kerk & religie

Domper op synode NG-Kerk in Pretoria

De vierjaarlijkse synode van de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika is maandagmorgen in mineur begonnen. De Tydskrifte Maatskappy ™, uitgever van het 150 jaar oude ambtelijke orgaan Die Kerkbode, is formeel gezien failliet.

Van onze kerkredactie
14 October 2002 11:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Vorige week werd tijdens een commissievergadering bekend dat de bank geen toestemming geeft aan de Tydskrifte Maatskappy om meer dan 130.000 euro rood te staan. De hamvraag op de synode, die gisteravond met een kerkdienst geopend werd en tot zaterdag duurt, zal zijn of de NG-Kerk de 400.000 euro die ze in TM investeerde, terugkrijgt. TM-directeur dr. Frits Gaum ontkent echter dat zijn kerk geld in het kerkblad heeft gestoken, aldus een persbericht van de NG-Kerk.

Synodeleden reageerden maandagmorgen geïrriteerd op de onthulling. In de synodestukken die zij ontvingen, staat niets over de kwestie vermeld. Kennelijk hebben enkele commissieleden de media ingelicht. Dr. Gaum ligt onder vuur, want onder zijn directeurschap ging TM hard achteruit. Synodeleden denken dat de emoties hoog op zullen lopen tijdens de discussie, onder meer ook omdat Gaum lange tijd twee salarissen genoot.

Onder de aanwezige buitenlandse gasten waren zondagavond en maandagmorgen afgevaardigden van de Wereldbond voor Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC), de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) en de Amerikaanse en Australische Christian Reformed Churches. Tot nu toe leeft de NG-Kerk nog steeds flink geïsoleerd.

De openingsdienst werd bijgewoond door enkele duizenden aanwezigen, onder wie ruim 400 afgevaardigden. Prof. Potgieter zei dat de geschiedenis leert dat synoden niet bij voorbaat goede besluiten nemen. Tegelijk waarschuwde hij voor het negeren van synodebesluiten. Indirect ging de oud-moderator in op de jaren geleden herroepen besluiten inzake apartheid. De NG-Kerk onderbouwde apartheid theologisch, maar nam daarvan in 1986 afstand. „Onze NG-Kerk mag nooit weer de fout maken om populaire gezichtspunten te rechtvaardigen.” Potgieter noemde met name eigentijdse sociaal-economische inzichten die al dan niet kerkelijk gesanctioneerd zouden kunnen worden. „Wij moeten in de eerste plaats Christus verkondigen.”

De vergadering koos maandagochtend in tweede stemming ds. C. W. Burger tot moderator en ds. P. J. Straus tot assessor. Met deze stemming gaf de synode aan een meer progressieve koers te willen varen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer