’Communicatiecoup’ commissie–Elverding wekt woede
GroenLinks wil opheldering van verkeersminister Eurlings over de mediastrategie van de commisie–Elverding. Deze commissie heeft in opdracht van de minister gezocht naar mogelijkheden om wegen sneller aan te kunnen leggen en presenteert maandagmiddag om 16.00 uur haar rapport.
De Volkskrant heeft de hand weten te leggen op een document van de commissie, waarin staat beschreven dat de coalitiefracties en de VVD („als steunzender") het rapport maandagmorgen al krijgen. „Hier wordt geprobeerd het politieke besluitvormingsproces te beïnvloeden", aldus het GroenLinks–Kamerlid Duyvendak. „Iedereen die kritisch is, wordt op achterstand gezet".De VVD vindt net als GroenLinks dat alle partijen op hetzelfde moment de beschikking moeten krijgen over het rapport. „We beoordelen het rapport pas als we het gelezen hebben", zegt VVD’er De Krom. „En we zijn steunzender voor de honderdduizenden mensen die dagelijks in de file staan, níet voor een commissie".
Duyvendak wil weten of Eurlings kennis had van de communicatiestrategie. „Als blijkt dat hij dit wist, dan is dat wel ernstig. Ik vind dat dat niet kan.“Uit het pdf–document, dat op de site van de Volkskrant staat, blijkt dat de commissie dit weekeinde al een reeks belanghebbenden mondeling wil informeren over „de belangrijkste boodschap”, „met het verzoek hieraan in de media of anderszins actief steun te verlenen, nadat het rapport is verschenen".
Onder anderen minister Cramer van VROM, ANWB–directeur Van Woerkom, topman Brinkman van Bouwend Nederland, enkele hoogleraren en de voorzitters van een aantal milieuorganisaties zouden worden benaderd.
„Deze handelwijze van de commissie–Elverding versterkt de indruk dat hier sprake is van een commissie die vooral doet aan politieke massage", vindt Duyvendak. „Ook feit dat sommigen in het maatschappelijk middenveld wèl van te voren geïnformeerd worden, en anderen niet, ondersteept dit beeld. Het lijkt erop dat er gepoogd wordt een communicatiecoup te plegen. Journalisten krijgen het commissieadvies juist niet voor de presentatie te lezen – zodat het lastiger wordt de commissie kritisch te bevragen".