Buitenland

Blair, Juncker of toch iemand anders

Blair, Juncker of toch iemand anders. In de media wordt volop gespeculeerd over wie de eerste vaste voorzitter van de EU zal zijn. Het lijkt een dankbaar onderwerp in een periode van gebrek aan nieuws uit Brussel.

A. A. C. de Rooij
18 April 2008 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

Ook Balkenende draait mee in het geruchtencircuit. Op een bericht in het weekblad Vrij Nederland van deze week dat de premier meedingt naar de functie, volgde de nietszeggende reactie van zijn woordvoerder dat hij vastbesloten is van het zittende kabinet een succes te maken en dat andere zaken hem niet bezighouden.Een beslissing over de personele invulling van de hoge post valt op z’n vroegst tegen het einde van dit jaar. Ondertussen dijt de rij van vermeende kanshebbers voortdurend uit. Er zitten bekende personen bij, waaronder de twee genoemde en, eveneens veelvuldig in het vizier, Merkel.

Maar in Bulgarije bijvoorbeeld zoeken ze het niet in de kring van de hedendaagse prominente politici. Daar nomineren ze Simeon Saxcoburggotski, die tussen 2001 en 2005 de regering van deze Balkannatie leidde en die als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele jaren de macht uitoefende als de laatste tsaar van dat land.

De door de lidstaten verkozen voorzitter, oftewel president, van de Unie treedt aan bij de invoering van het nieuwe verdrag, waarschijnlijk op 1 januari 2009. Betrokkene beschikt over een ambtstermijn van 2,5 jaar en krijgt, zo veel weten we wat betreft de werkzaamheden al zeker, in ieder geval de regie over het periodieke overleg binnen de Europese Raad, het gezelschap van de hoogste politieke gezagsdragers.

Het is een beetje de schuld van Sarkozy. Die schoof een poos geleden nadrukkelijk Blair naar voren als kandidaat. Daarmee stimuleerde hij het spel van loven en bieden ten aanzien van potentiële gegadigden. Of dergelijke analyses veel waard zijn? De ervaring leert dat het bij dit soort aangelegenheden veelal anders uitpakt dan verwacht. Een favorietenrol kan snel sneuvelen en verrassingen in het laatste stadium van de onderhandelingen behoren bepaald niet tot de uitzonderingen.

Overigens was er donderdag de bewering van de aanvoerder van de socialistische fractie in het Europees Parlement, Schulz, dat Sarkozy bij nader inzien toch niet zo gecharmeerd is van Blair, omdat diens land nu eenmaal niet voluit participeert in de EU, bijvoorbeeld niet deelneemt aan de euro. Schulz heeft dat naar zijn zeggen begrepen uit een gesprek met het Franse staatshoofd eerder deze maand.

De vroegtijdige aandacht voor de aanstelling vloeit waarschijnlijk mede voort uit de windstilte waarvan sprake is binnen de EU. Het ontbreekt momenteel aan grote projecten. In de voorbije jaren was het gemeenschappelijk Europa in de ban van de interne hervormingen: het opstellen van de ontwerpgrondwet, de afwijzing van dat document, vervolgens de aanpassingen in de tekst en uiteindelijk de ondertekening van het Verdrag van Lissabon.

Het is nu wachten op de goedkeuring door elk van de 27 lidstaten. Negen hebben inmiddels de ratificatie voltooid. Alleen in Ierland vindt een referendum plaats, op 12 juni. In de overige landen werken de parlementen de zaak af.

Het enige omvangrijke dossier dat voorlopig in de EU op tafel ligt, is het klimaatpakket. De Europese Commissie heeft onlangs voorstellen gepresenteerd voor het terugdringen van de vervuiling door personenauto’s en van de CO(in2(-uitstoot in het algemeen. Voor het overige komen er de laatste tijd weinig opzienbarende plannen uit de koker van het college van Barroso. Het team blijft nog zo’n anderhalf jaar aan, maar het lijkt al op een trein die afremt om het eindstation binnen te lopen.

Commissaris Kyprianou van Volksgezondheid vertrok recent om op Cyprus als minister aan de slag te gaan. Frattini (Justitie) nam verlof om campagne te voeren in het kader van de verkiezingen in Italië. Hij stapt waarschijnlijk over naar een baan als bewindsman in het door Berlusconi te vormen kabinet. De wisselingen dragen bij tot het beeld van een ploeg die de finish nadert en waarvan de leden alvast op zoek zijn naar een nieuwe job.

Slovenië, de in 2004 aangesloten lidstaat die dit halfjaar binnen de Unie de voorzittershamer hanteert, ontplooit eveneens weinig activiteit. Vooral geen brokken maken zal voor premier Jansa wellicht het voornaamste doel zijn. Ongetwijfeld brengt Sarkozy, die per 1 juli het estafettestokje overneemt, meer leven in de brouwerij. Hij staat niet bekend als iemand die zich enkel zal inspannen om goed op de winkel te passen.

Over ruim een jaar, in juni 2009, zijn de Europese verkiezingen. Dat betekent dat er behalve een permanente voorzitter van de EU ook besluiten in het verschiet liggen over wie het voorzitterschap van de Europese Commissie en van het Europees Parlement gaan bekleden en over de bezetting van de post van hoge vertegenwoordiger van de EU voor het buitenlandse beleid, tevens vicevoorzitter van de Commissie. Kortom, er wacht een heel pakket aan belangrijke benoemingen. Genoeg stof voor speculaties, gissingen en beschouwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer