Binnenland

Leefbaarheid blijft in grote stad probleem

Veel grote steden blijven kampen met hardnekkige leefbaarheidsproblemen. Dat blijkt uit de tiende ”Atlas voor gemeenten”, die donderdagmiddag in Amsterdam is gepresenteerd.

Binnenlandredactie
17 April 2008 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:45

Oorzaak is de toegenomen kloof tussen hoogopgeleiden met een hoog inkomen en kansarmen in grote steden, aldus de atlas. De aantrekkingskracht - Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Bosch, Den Haag, Groningen en Nijmegen verbeterde de laatste tien jaar fors. Hoogopgeleiden en mensen uit de midden- en hogere inkomensgroepen vestigen zich in deze steden vanwege hun historische stadskern en divers cultureel aanbod. Tegelijkertijd is in deze steden sprake van structurele werkloosheid, ook onder jongeren. De atlas noemt werkloosheid in een kansrijke omgeving „hét recept voor overlast en onveiligheid.”Een werkloze jongere in Amsterdam of Rotterdam veroorzaakt meer overlast dan een werkloze in bijvoorbeeld Emmen, zo stelt de atlas. Dat komt omdat in de grootste steden veel onvervulde vacatures en werklozen naast elkaar bestaan.

Directeur G. Marlet van Atlas voor gemeenten noemt mensen aan het werk helpen door scholing, leer-werktrajecten, regionaal arbeidsmarktbeleid of gesubsidieerde arbeid de structurele oplossing van de wijkproblematiek. „De wijkeconomie als zodanig stimuleren is dan niet nodig. In de meeste steden zijn namelijk banen genoeg. Bovendien: de kans dat een gecreëerde baan in een probleemwijk terechtkomt bij een inwoner van die wijk, is ongeveer 1 procent.”

In de vijftig grootste steden is gemiddeld ruim 4 procent van de beroepsbevolking tot 24 jaar werkloos. Heerlen, Leeuwarden en Helmond voeren de ranglijst aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer