Berlusconi zet de toon voor derde ambtstermijn
Silvio Berlusconi zal zijn derde ambtstermijn als premier van Italië vooral gebruiken voor een hard beleid tegen illegale immigranten en criminelen, en vooral tegen een combinatie van die twee. De winnaar van de parlementsverkiezingen zette dinsdag in een telefoongesprek met de omroep Rai Uno alvast de toon door de oorlog te verklaren aan „het leger van het kwaad".
De 71–jarige mediamagnaat–politicus onderstreepte wel de noodzaak van een Europees beleid tegen illegalen en ook de noodzaak van afspraken met ’herkomstlanden’ om illegalen snel te kunnen terugsturen. Hij beloofde zijn achterban ook veel meer blauw op straat om „het kwaad" te kunnen bestrijden.Berlusconi heeft ook haast, zo maakte hij duidelijk. Binnen een week moet er een nieuwe regeerploeg staan. Het kabinet zou twaalf ministers moeten gaan tellen, een halvering van het huidige aantal.
Volgens de aanstaande premier moet eurocommissaris van Justitie Franco Frattini de nieuwe Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken worden. De trouwe rechterhand van Berlusconi, Gianni Letta, krijgt van zijn baas het vicepremierschap. Op Economische Zaken moet de oudgediende Giulio Tremonti terugkeren.
De steenrijke politicus verklaarde dinsdag er ook alles aan te doen om de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia in de lucht te houden. Hij herhaalde dat er „tientallen" Italiaanse bedrijven klaar staan om te investeren in Alitalia.
Enkele weken voor de verkiezingen liep de poging van de Frans–Nederlandse combinatie Air France–KLM om Alitalia over te nemen stuk op de eisen die de Italiaanse vakbonden op tafel hadden gelegd. Berlusconi, toen nog in de oppositie, meldde ook tegen de overname te zijn. Ook toen schermde hij met Italiaanse belangstellenden voor Alitalia.
Berlusconi won de parlementsverkiezingen van zondag en maandag met verrassend ruime cijfers. In zowel de Senaat als in de Kamer van Afgevaardigden beschikt de politieke alliantie van de zakenman over een ruime meerderheid. Hij heeft met zijn partij Popolo della Libertá en coalitiepartners Lega Nord en Movimento per l’Autonomia samen ongeveer 46,7 procent van de stemmen vergaard.
Centrumlinks moest het met veel minder doen. De Democratische Partij van Walter Veltroni heeft samen met zijn coalitiegenoot, het Italië van de Waarden van oud–onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, zeker 241 zetels in de Kamer van Afgevaardigden, dankzij 37,7 procent van de stemmen.
Een radicaal linkse coalitie, Regenboog–Links, van communisten, socialisten en groenen, haalde de kiesdrempel niet. Daarmee verdwijnen de communisten voor het eerst sinds de vestiging van Italiaanse republiek uit het parlement.
Het zestiende parlement van de in 1946 gestichte republiek komt 29 april bijeen.