Gewonden door brand in stadion
Door een brand die zondagmiddag op een tribune in het stadion van voetbalclub FC Groningen woedde, zijn tientallen mensen gewond geraakt.
De meesten van hen hadden last van ademhalingsproblemen. Een man brak een enkel toen hij van de tribune het veld op sprong. Een andere supporter liep brandwonden op.In totaal moesten er 28 mensen naar de twee Groningse ziekenhuizen en de doktersdienst. De meesten van hen kampten met ademhalingsproblemen. Vier gewonden moesten een nacht blijven, de overige gewonden konden zondag weer naar huis.
Volgens burgemeester Wallage van Groningen is het vuur veroorzaakt door in brand gestoken toiletrollen. Aanvankelijk ontstonden er kleine brandjes, maar het vuur breidde zich al gauw uit.
De recherche gaat onderzoeken of er een dader voor de stadionbrand kan worden aangewezen, zei Wallage. Volgens de burgemeester zijn er camerabeelden waarmee is na te gaan of er „een individu aangewezen kan worden dat onaanvaardbare risico’s heeft genomen.” Mocht dit zo zijn, dan volgt er een strafrechtelijk onderzoek.
Wallage zei dat de situatie van de gewonden niet zorgelijk is. De burgemeester was verontwaardigd over de brand. De sfeer in het stadion van FC Groningen, de Euroborg, was al ver voordat de wedstrijd begon, opgefokt. Dat zegt een ooggetuige. Hij stond niet op de tribune waar het tumult was, maar kon op afstand zien hoe brandende toiletrollen er de oorzaak van waren dat de stoelen in brand vlogen.
„Supporters van FC Groningen gooiden voor de wedstrijd met brandende toiletrollen. Omdat er meer toiletpapier over de tribunes was gegooid, ontstond er al snel een brand. Toen de spelers het veld op kwamen, werd er nog meer gegooid, waardoor het vuur snel omhoog de tribune opkroop. De supporters moesten rennen voor hun leven”, aldus de getuige.
Alleen de bezoekers op de betreffende tribune werden geëvacueerd, de overigen mochten blijven zitten. „Zo’n 150 mensen vluchtten naar het veld, de rest werd naar buiten het stadion gedirigeerd.”
Omdat de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax was aangemerkt als risicowedstrijd, had de politie van tevoren folders uitgedeeld om supporters te waarschuwen voor brandende voorwerpen.
Ook elders in Nederland zorgden voetbalwedstrijden voor veel onrust. De politie in Nijmegen hield zondagmiddag acht voetbalsupporters aan rond de streekderby NEC-Vitesse. Ze maakten zich volgens een woordvoerster schuldig aan uiteenlopende zaken als dronkenschap, belediging en gooien met flessen.
De politie hield in Eindhoven na de wedstrijd PSV-FC Twente 43 mensen aan. Ze maakte zich onder meer schuldig aan vechten en stenen gooien.