China handhaaft harde lijn Tibet
De onrust in Tibet is puur een interne Chinese aangelegenheid. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao zaterdag gezegd. De onrust is bovendien een directe bedreiging voor de Chinese soevereiniteit, zei hij.
Het was het eerste commentaar van Hu op de protesten tegen de Chinese regering in de Himalayaregio die vorige maand uitbraken. Chinese troepen traden hard op tegen de demonstranten, met veel internationale kritiek op Peking tot gevolg.Het conflict in Tibet is geen etnisch of religieus probleem en ook geen probleem met betrekking tot de mensenrechten, zei Hu volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het gaat erom de nationale eenheid te bewaren, om te voorkomen dat het moederland uiteenvalt, zei Hu.
Sinds Hu president werd, in 2003, heeft hij de Chinese dominantie over Tibet versterkt. De dalai lama, de politiek en spiritueel leider van de Tibetanen, zegt meer autonomie te wensen van China, dat hem er echter van verdenkt naar onafhankelijkheid te streven.
De dalai lama, die momenteel door de Verenigde Staten reist, weigerde op een bijeenkomst in Seattle in te gaan op de onrust in Tibet. Hij sprak slechts in algemene termen over de mogelijkheid om via dialoog en respect vijanden om te vormen tot vrienden.
De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, is van plan om de dalai lama opnieuw te ontmoeten, ondanks de felle kritiek van Peking op eerder overleg met hem. Merkel zegt dit in een interview dat zondag in de Frankfurter Allgemeine stond.
De Chinese politie meldde ondertussen vuurwapens te hebben gevonden in een Tibetaans klooster in de zuidwestelijke provincie Sichuan. De staatstelevisie meldde vandaag dat er dertig wapens zijn gevonden in het klooster in het district Aba. Daar waren recent botsingen tussen Tibetaanse betogers en de Chinese oproerpolitie.
Zaterdag berichtten de staatsmedia dat negen boeddhistische monniken zijn aangehouden, die ervan worden verdacht een bomaanslag te hebben gepleegd op een regeringsgebouw in Tibet.