Economie

G7: Financiële sector moet transparanter

Banken moeten snel openheid van zaken geven over hun blootstelling aan de crisis op de financiële markten.

ANP
14 April 2008 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:44

Daartoe heeft de G7, de groep van zeven belangrijke industrielanden, dit weekeinde in Washington opgeroepen. De G7 deelt de zorgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de gevolgen van de kredietcrisis voor de economische ontwikkelingen op de kortere termijn.De ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G7 hebben een actieplan opgesteld dat banken volgens hen binnen honderd dagen zouden moeten uitvoeren. Zo roept de G7 hen op binnen die termijn precies aan te geven welke risico’s zij lopen, hoeveel afschrijvingen zij verwachten en wat de werkelijke waarde is van ingewikkelde financiële producten in hun beleggingsportefeuille.

Verder vraagt de G7 om strengere regels en beter toezicht op de boekhoudpraktijken van financiële instellingen. Ook de voorschriften voor kredietbeoordelaars moeten worden aangescherpt. Dat alles moet ervoor zorgen dat bedrijven bepaalde verliezen niet meer voor langere tijd buiten de boeken kunnen houden. De G7 denkt dat dit zal bijdragen aan een oplossing voor de diepe vertrouwenscrisis in de financiële sector.

Die crisis begon met een inzakkende huizenmarkt in de Verenigde Staten. Veel Amerikanen konden hun hypotheek niet meer afbetalen, waardoor hypotheekverstrekkers in moeilijkheden kwamen. Zij hadden hun uitstaande hypotheken bovendien doorverkocht, gebundeld met andere leningen in ondoorzichtige obligaties. Andere bedrijven die in die producten hadden belegd, moesten daarop ook grote bedragen afschrijven.

Nog altijd is niet duidelijk welke banken geld hebben verloren door de hypotheekcrisis. Zolang die onzekerheid aanhoudt, zal ook de kredietcrisis die bedrijven ervan weerhoudt elkaar geld te lenen, blijven voortduren. Dat zet een rem op investeringen en dus op de economische groei, stelde eerder deze week het IMF en nu ook de G7. Beide organisaties voorzien voor dit jaar een lagere groei van de wereldeconomie.

De ministers en bankpresidenten van de G7 zeiden in hun slotverklaring dat het tumult op de financiële markten verder reikt en langer aanhoudt dan zij aanvankelijk hadden verwacht. Zij spraken steun uit voor het actieve ingrijpen in de markt door sommige centrale banken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve, door middel van renteverlagingen en tijdelijke kapitaalinjecties.

Toch waarschuwde de G7 voor schadelijke bijwerkingen van het recente monetaire beleid van onder meer de Fed. De renteverlagingen in combinatie met een dreigende recessie in de VS hebben de stabiliteit op de valutamarkt onder druk gezet. De Amerikaanse dollar, maar ook het Britse pond, is diep weggezakt ten opzichte van de euro. Ook de hoog opgelopen prijs van olie en andere grondstoffen baart de G7 zorgen.

De G7 verwelkomde de ontwikkelingen in opkomende economieën, zoals China, Rusland en India, als een duidelijk lichtpunt. Toch zijn ook die landen niet immuun voor het wereldwijde tumult, stelden de financiële toplieden in hun verklaring. Zij toonden zich ook tevreden over de stappen die China heeft gezet om zijn eigen munteenheid, de yuan, sterker en flexibeler te maken ten opzichte van andere valuta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer