Bos: Geen recessie in Nederland
Minister Wouter Bos van Financiën verwacht niet dat een recessie in de Verenigde Staten over zal waaien naar Nederland. Hij zei dat zondag in Washington. „Niemand hier van ministers van Financiën, directeuren van nationale banken en deskundigen heeft het over een recessie in Europa. Men verwacht wel dat Amerika een milde recessie zal doormaken, een recessie van korte duur".
De meest pessimistische groeivoorspellingen voor Europa van het IMF zijn volgens Bos meer dan 1 procent. Voor Nederland ligt dat cijfer boven de 2 procent, hoger dan het Europese gemiddelde.„Er is ook in Nederland enige vertraging in de groei, en we kunnen nog een tik krijgen. Maar dat betekent niet dat een recessie onvermijdelijk is", aldus Bos.
Dit weekeinde was de snel stijgende voedselprijzen een van de belangrijkste agendapunen van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.
Gevreesd wordt dat in de armste landen miljoenen zullen sterven door voedseltekorten. De snelle stijging van voedselprijzen leidt volgens Bos niet alleen tot een humanitaire, maar ook tot een politieke crisis, want hongersnood leidt volgens hem tot instabiliteit.
Een van de belangrijke oorzaken van de snelle prijsstijging van de voedselprijzen is dat uit voedselgewassen, zoals maïs biobrandstof wordt gemaakt.
Bos: „De Indiase minister van financiën noemt het gebruik van voedsel voor brandstof een misdaad tegen de mensheid". Volgens Bos kan je in plaats van maïs ook houtsnippers en suiker gebruiken. Het is echter maar de vraag of Amerika daar aan mee zal doen gezien de macht van de landbouwlobby die het gebruik van maïs voor ethanol bevordert. Bos denkt dat ook Amerika de druk van de internationale gemeenschap voelt, dat we wellicht aan de vooravond staan van een hongersnood die miljoenen slachtoffers zal tellen. Hij hoopt dat Amerika daarvoor gevoelig is, maar heeft daarover van Amerikaanse kant nog geen reactie gehoord.
„Je zou verwachten dat boeren bij hoge voedselprijzen investeren om de productie op te voeren, maar het tegendeel is het geval. Dat heeft onder meer te maken met de hoge prijs van kunstmest. Het gevolg is dat de boeren minder zaaien". Ook de hoge olieprijs drijft de grondstofprijzen omhoog. „Het is daarom zaak dat het IMF en de Wereldbank gezamenlijk zich inspannen om de voedselmarkt beter te laten functioneren", zegt Bos. De Wereldbank zal $800 miljoen voedselsubsidie gaan geven aan de armste landen. „Het IMF heeft de kennis in huis om te proberen te helpen de scheef gegroeide verhoudingen in de voedselmarkt weer recht te trekken". Daarom moet volgens Bos ook een beroep gedaan worden op de OPEC–landen de olieproductie op te voeren.