NIOD verwerft kleuropnames uit oorlogsjaren
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft ruim 1500 kleurenopnames uit de oorlogsjaren van fotograaf Alphons Hustinx verworven.
Volgens het NIOD zijn kleurenafbeeldingen uit de oorlogsjaren uitzonderlijk. De omvangrijke verzameling werd in de jaren ’80 aangetroffen in de nalatenschap van de Limburgse fotograaf en cineast Alphons Hustinx.Het gaat om beelden van de bezetter en van oorlogsverwoestingen. De dia’s schetsen een beeld van de sfeer van het dagelijks leven tussen 1940 en 1945. Lodewijk Imkamp, neef en erfgenaam van Hustinx, heeft de collectie vanwege de lancering van Beeldbank WO II ter beschikking gesteld aan het NIOD. De foto’s zijn vanaf 25 april voor iedereen online te bekijken via deze beeldbank.
Alphons Hustinx was een groot avonturier. Hij studeerde rechten omdat zijn vader het wilde. Meteen na het halen van zijn bul liet hij de juristerij achter zich. In 1932 (hij was toen 32) toerde hij al met een T-Fordje naar Afghanistan. Zijn leven lang zou hij blijven reizen, filmen en fotograferen.
De Stoomvaart Maatschappij Nederland gaf hem in 1938 opdracht om een film over (het reizen naar) Nederlands-Indië te maken. Hij deed dat in kleur. Vermoedelijk is het de eerste documentairefilm in kleur in Nederland. In ons land stonden de mensen dan ook in de rij om de beelden uit de gordel van smaragd in kleur te zien. Hustinx reisde tot een eind in de oorlogsjaren het land rond om zijn rolprent ’Kleur en glorie onzer tropen’, die in 2005 weer in omloop werd gebracht, te tonen. Ondertussen maakte hij de kleurenfoto’s van het toen alledaagse Nederland, die in datzelfde jaar in boekvorm verschenen.