Kerken doen weinig voor asielzoekers
De betrokkenheid van Nederlandse kerken bij christelijke allochtonen en asielzoekers is niet hoog. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van bijbelschool De Wittenberg in Zeist.
Ruim een kwart van de onderzochte gemeenten zet zich daadwerkelijk in voor de opvang van asielzoekers en het leggen van contacten met allochtonen, zo luidt de conclusie. Hoewel het onderzoek een beperkte omvang heeft, trekt De Wittenberg de voorzichtige conclusie dat landelijk gezien slechts 7 procent van de kerkelijke gemeenten zich actief voor allochtonen inzet.
De bijbelschool nam een steekproef onder 350 gemeenten die behoren tot de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Slechts 45 kerken namen uiteindelijk deel aan het onderzoek, wat een respons van 13 procent betekent; 56 procent daarvan (25 gemeenten) onderhoudt regelmatig of incidenteel contact met allochtonen, de rest heeft helemaal geen contacten. Van deze 56 procent heeft 44 procent (11 gemeenten) een of meer leden van allochtone afkomst binnen de gemeente.
Mevrouw H. Visser, woordvoerder van De Wittenberg, geeft aan dat de respons tegenvalt. „Maar het is ook echt een indicatie. En het positieve is wel dat áls kerken iets doen voor allochtonen, ze het ook goed doen.”
Visser verklaart de magere respons uit het feit dat een aantal kerken geen asielzoekerscentrum in de buurt heeft. „Dan kunnen ze ook weinig met asielzoekers en allochtonen. En we denken dat veel van de kerken die niets doen met deze groep, ook niet hebben gereageerd.”